Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02
ÖZNUR AYDIN 0534 864 19 30
ESKİŞEHİR MERDİVEN TEMİZLİK HİZMETLERİ
UYGUN FİYATA KALİTELİ HİZMET SUNUMU

Emek Mh. Yanartaş Sk. No:31 Eskişehir
www.eskisehirmerdiventemizliksirketi.com
0530 746 82 66 - 0542 260 86 02

Çocuğunuz Yaramaz mı Yoksa Bir Dahi mi?

12.02.2026 

 

Çocuğunuz Yaramaz mı Yoksa Bir Dahi mi? Yanlış Etiketleme Geleceği Karartıyor!

Toplumun genellikle "yaramaz" veya "tembel" diyerek hızla etiketlediği çocukların arkasında, aslında nörogelişimsel bir farklılık olan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) yatıyor olabilir. Uzmanlar, bu durumun bir disiplin eksikliği değil, beynin çalışma biçimiyle ilgili biyolojik bir süreç olduğunu vurguluyor. Dünyanın en çok madalya kazanan sporcusu Michael Phelps gibi isimlerin de çocukken bu tanıyı almış olması, DEHB’li çocukların aslında deha düzeyinde bir potansiyele sahip olabileceğini kanıtlıyor. Bu çocuklar standart kalıpların dışında düşündükleri için akademik hayatta zorlansalar da, ilgi duydukları alanlarda "hiper-odaklanma" ile mucizeler yaratabiliyorlar. Beynin kendi kendini eğitmesini sağlayan "neurofeedback" gibi modern teknolojiler ise bu çocukların içindeki cevheri ortaya çıkarmak için en güçlü araçlardan biri olarak öne çıkıyor.

Çocuğum Neden Odaklanamıyor?

Birçok aile, yaşanan odaklanma güçlüklerinin veya hareketliliğin yanlış ebeveyn tutumlarından ya da disiplin eksikliğinden kaynaklandığını sanarak büyük bir yanılgıya düşüyor. Oysa bu durum, sonradan kazanılan bir davranış bozukluğu değil; beynin dikkat, planlama ve dürtü kontrolünden sorumlu bölgelerindeki işlevsel farklılıklardan doğan nörogelişimsel bir süreçtir.

Sürecin temelinde büyük oranda genetik faktörler yatıyor. Özellikle beyindeki dopamin gibi kimyasal habercilerin işleyişindeki farklılıklar, bireyin konsantrasyonunu ve dürtülerini kontrol etmesini biyolojik olarak zorlaştırır. Genetiğin yanı sıra; gebelik dönemindeki dış faktörler (sigara, alkol maruziyeti), erken doğum veya düşük doğum ağırlığı gibi çevresel etkenler de biyolojik risk tablosunu şekillendirebiliyor.

Ancak aile içindeki tutumlar, var olan belirtilerin şiddetini ya da çocuğun bu zorluklarla başa çıkma becerisini doğrudan etkileyebiliyor.

DEHB’ Li Olmak, Yaramaz Demek Değildir

Sorumluluklarını yerine getirme konusunda zorluk yaşayan çocuklar aynı zamanda aşırı hareketlilik sergileyebiliyorlar. Genelde de bunun sonucunda ailesi, öğretmenleri ve diğer yakın çevresi tarafından direkt olarak ‘’yaramaz çocuk’’ kalıbına sokuluyor. Oysa bu durum sanılanın aksine sadece "yerinde duramamak" ile sınırlı değildir; aksine her çocukta farklı maskelerle, bambaşka şekillerde karşımıza çıkabiliyor. Kimi çocuk zihnini bir noktada toplamakta güçlük çekerken, kimi içindeki durdurulamaz enerjiyi yönetmeye çalışır.

Aşırı hareketlilik yaşayanlar için durum sanki içlerinde hiç durmayan bir motor varmış gibi olabiliyor. Bu bireyler en uygunsuz anlarda bile durmaksızın hareket etme ihtiyacı duyabiliyorlar. Buna bir de dürtüsellik eklendiğinde; sırasını beklemekte zorlanma, sorular daha bitmeden cevabı yapıştırma veya sonuçlarını tartmadan hızlıca harekete geçme gibi davranışlar gözlemlenir. Tüm bunlar birer yaramazlık göstergesi değil, beynin bilgiyi ve enerjiyi işleme biçimindeki bu özel farklılığın dışa vurumudur.

Zeka Okul Başarısıyla Mı Ölçülür?

Düşük notlar veya sınıftaki dalgınlıklar, bir çocuğun zekası hakkında asla belirleyici bir kriter değil. En büyük yanılgılardan biri, bu zorlukları yaşayan çocukların kapasitelerinin düşük olduğunu sanmak. Oysa bu özel nörolojik yapıya sahip bireyler arasında deha düzeyinde IQ’ya sahip sayısız örnek bulunuyor. Bu çocuklar aslında yaramaz değil, belki de birer dahi; çünkü dünyayı görme ve düşünme biçimleri standart kalıpların dışına taşıyor.

Onlar aslında çok hızlı düşünüyor, yüksek yaratıcılık sergiliyor ve ilgi duydukları bir konuya karşı "hiper-odaklanma" dediğimiz bir derinlikle bağlanıyorlar. Okuldaki akademik güçlüklerin nedeni konuyu anlamamaları değil; beynin bilgiyi organize etme ve uzun süre aynı noktada sabit kalma konusundaki farklı işleyişi.

Tarihteki pek çok başarı hikayesinin arkasında da bu farklı düşünme biçimi yatıyor. Örneğin efsanevi yüzücü Michael Phelps, çocukken "asla hiçbir şeye odaklanamaz" denilen biriyken, içindeki o devasa enerjiyi spora yönlendirerek dünyanın en çok madalya kazanan sporcusu haline geliyor.

Beyin Kendi Kendini Nasıl Eğitiyor?

Bu süreci yönetirken sadece anlayış ve sabır bazen olmayabiliyor. Bazen beynin bu farklı işleyişini destekleyecek bilimsel yöntemlere de ihtiyaç duyuyoruz. İşte tam bu noktada Avrupa’da son dönemde sıkça kullanılan nörogeribildirim (neurofeedback) teknolojisi devreye giriyor. Bu yöntem, aslında beynin kendi çalışma disiplinini öğrenmesine yardımcı olan bir tür "beyin egzersizi" gibi çalışıyor.

Çocuk, beyin dalgalarını izleyen sensörler eşliğinde bir bilgisayar oyunu oynuyor veya bir video izliyor. Beyin, odaklandığı anda oyun ilerliyor veya görüntü netleşiyor; odak dağıldığında ise duraksıyor. Bu sayede beyin, dikkatini nasıl toplayacağını ve bu hali nasıl sürdüreceğini adeta bir kasını geliştirir gibi deneyimleyerek öğreniyor. Doğru yöntemlerle desteklenen her çocuk, içindeki o eşsiz potansiyeli dünyaya gösterme şansını yakalayabiliyor.

 

Gönderen: haber
256 defa okundu 
 


_medya advertorial

_haberler advertorial

_gundem advartorial

_Gündem

_biz advertorial

İslam

Yaşam
Büyükşehir’in "Kira" İnadı: Başkasının Arsasından Engelliye Kira Faturası!
Vali Dr. Erdinç Yılmaz’dan Şehit Ailesine Vefa
14 Şubat Sevgililer, 15 Şubat Ayrılıklar Günü
TÜİK Verileri Alarm Veriyor: Eskişehir "Yaşlı ve Durağan" Bir Kent Haline mi Geliyor?
Vali Dr. Erdinç Yılmaz’dan Sigarayı Bırakanlara "Başarı Belgesi"

Spor
Bakan Bak’tan "Adalet" ve "Temiz Futbol" Mesajı
Okul Sporları Ragbi Gençler İl Birinliği Sona Erdi
Eskişehir’den Senegal’e Uzanan Başarı: Anadolu Üniversitesi sporcuları Senegal yolcusu
Eskişehir’in Gururu Çağdaş’ın Perileri: Namağlup Türkiye Finallerinde!
Koordinasyon Gücü: Eskişehir Gençlik ve Spor’da Hedefler Belirlendi

Sinema
Türk Sineması Berlin’de "Altın" Çağını Yaşıyor: İki Filmimiz Altın Ayı İçin Yarışacak!
Bu Cuma Vizyonda Dev Yapımlar Var
Şiva Behrouzfar: ‘Meral Çatlı’yı bir anne olarak oynadım’
Bu Cuma Vizyon Hareketli: Greenland 2, Hüddam 6 ve Kanto Sinemaseverlerle Buluşuyor
Sinemada Bir Vicdan Muhasebesi: TRT Ortak Yapımı "Kanto" 6 Şubat’ta Vizyonda!

Sağlık
Boyunda Kesi Devri Bitiyor: Baş ve Boyun Kanserlerinde Lazer ve Robotik Devrim!
Çocuğunuz Yaramaz mı Yoksa DEHB mi? Etiketlemeden Önce Bu 4 Sinyale Dikkat!
Çocuğunuz Yaramaz mı Yoksa Bir Dahi mi?
Sosyal Medyadaki "Bitkisel Damla" Yalanına Dikkat: Gözünüzden Olmayın!
Modern Çağın Kabusu: ‘Teknoloji Boynu’ Gençleri Tehdit Ediyor!

Politika
Ankara’da Eskişehir Mesaisi: Prof. Dr. Ayşen Gürcan Tarihî Miras İçin Düğmeye Bastı!
Meclis’te Siyaset Tiyatrosu: Ön Kapıda Yumruk, Arka Kapıda Tebrik!
Albayrak’tan "Beyaz Devrim" Paylaşımı: "Anadolu İrfanı Kibri Dize Getirecektir!"
TBMM’de Skandal Görüntüler: CHP’li Vekiller Kürsüyü İşgal Etti
Özgür Özel’den Adalet Bakanı’na "Yüce Divan" Tehdidi: Siyasetin Dili Yine Sertleşti!

 

 
Polis
Eskişehir’de Okul Yolları Mercek Altında: Binlerce Denetim, 777 Kimlik Sorgusu!
Eskişehir’de Suçluya Geçit Yok: Bir Haftada 166 Firari Yakalandı!
Eskişehir Polisi "Dijital Kalkan" Kurdu: Dolandırıcılara Geçit Yok!
Cezalar Katlandı, Olay Yerinden Kaçana Hapis Geldi!
Eskişehir’de Narkotik Seferberliği: 61 Şüpheli Yakalandı!

Otomobil-Motorsiklet
MAN, elektrikli araçlarıyla 2025’te rekor satışlara ulaştı
Türkiye Otomotivde Yapay Zeka Devrimi: Akıllı Şarj, SDV ve Uzaktan Güncelleme!
İkinci El Araç Pazarı 2026’da Kabuk Değiştiriyor: Yatırım Bitti, İhtiyaç Öne Çıktı!
Togg’dan "Sahte Görsel" Uyarısı: "T6 Modelinin Tasarımı Gizemini Koruyor!"
Eskişehir’de Seri Üretim Başladı: Yerli SUV SWM G01 Pro Showroom’larda!

Magazin
Eti Burçak Yeni Reklam Yüzü Şener Şen Oldu
Özgür Özel’in "Yaptık" Dediği Projeler Nerede?
Erdoğan’dan Mihalgazi’ye Vefa Telefonu: "Çarşamba Seni Kürsüde Bekliyorum!"
Muğla’da İnançlara Hakarete Geçit Yok: O Diyetisyen Tutuklanarak Cezaevine Gönderildi!
Tepebaşı’nda Şok İddianame: Yüzlerce Kaçak Yapıya Dokunma, İstediğini Yık!

Kültür-Sanat
İstihbaratta Yeni Milat: "Kuantum İstihbarat 2071" Tanıtıldı!
Gençliğin Fikri Bu Sahnede Yarışacak: TMY İç Anadolu Finali Eskişehir’de!
Tiyatro Anadolu, “Aşk Neyledi Yunus” ile Rize’de sanatseverlerle buluştu
ESTÜ’den Duygulandıran Belgesel: "Sesimi Duyan Var mı?" İzleyiciyle Buluştu
"Asrın Felaketinden Çıkarılan Dersler": Türk Ocağı’nda Bilim ve Vicdan Buluştu

Güncel
Eskişehir’in Elektrik Sorunları Meclise Taşındı
46 Yıllık Devlet Çınarı Serhan Yavuz Emekli Oldu!
Skandalın Adresi Yılmaz Çetintaş Anadolu Lisesi: Odasında Çalışan Müdüre Çirkin Pusu!
Alpu’da Modern Hizmet Dönemi: Hükümet Konağı İnşaatı Başladı!
Tepebaşı’nda Gönül Köprüsü: Sabah Namazında Omuz Omuza!

Fıkıh

Eğitim
Türkçenin Gönül Elçileri Anadolu Üniversitesi’nde Yetişiyor
Genç Yüreklerde Millî İrade Ateşi: 15 Temmuz Destanı Sanatla Ölümsüzleşiyor!
Türkiye Bilimle Yükseliyor: Kadınlar Akademide ve Üniversitelerde Tarih Yazıyor!
Gençler "Haberimiz Olsun" Dedi: Meslek Liseliler Stüdyoda Tarih Yazıyor!
Eskişehir’de Özel Eğitimde Dijital Devrim: 32 Aylık "Engelsiz Eğitim" Projesi Tamamlandı!

Ekonomi
İstanbul’da Tarihi Zirve: 40 Yıl Sonra Kıtaları Birleştiren İmzalar Atılıyor!
Dünyanın Gözü Eskişehir’de: Beylikova "Çağımızın Petrolü" İle Teknoloji Üssü Oluyor!
Türkiye’nin Yeşil Devrimi Ankara’da Taçlandı
Altın Fiyatları Tüketim Alışkanlıklarını Değiştirdi: ‘Yatırım’ Yerine ‘Tarz’ Dönemi Başlıyor
Emeklilikte Adalet Reformu Yolda: Çok Prim Ödeyene Çok Maaş

Ekoloji
Şehirlerde "Örgülü Fidan" Devrimi: Türkiye Estetikle Buluşuyor!
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü 2026’nın İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
10 Yıllık Sabır, 80 Bin Fidan: Dikili’de Maden Ocağı Ormana Dönüştü!
Eskişehir Orman Bölge’de Dev Eğitim: Yeşil Vatanın Koruyucuları Bilgi Tazeledi!
Orman köylümüze dev destek: Yakacak odun maliyet bedelinin üçte biri fiyatına!

Bilim-Teknoloji
Sosyal Medya Fenomenlerine Sahte İş Birliği Tuzağı
Eskişehir Yapay Zekânın Küresel Üssü Oluyor
Olimpiyat Heyecanı Siber Tuzağa Dönüşmesin
Güvenli internet bir tercih değil, zorunluluk!
Türkiye’nin Bilim Yıldızları Antalya’da Parladı: 33. Bilim Olimpiyatları Ödülleri Dağıtıldı!

AlfaTürk

Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02 - 0530 746 82 66