Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02
ÖZNUR AYDIN 0534 864 19 30
ESKİŞEHİR MERDİVEN TEMİZLİK HİZMETLERİ
UYGUN FİYATA KALİTELİ HİZMET SUNUMU

Emek Mh. Yanartaş Sk. No:31 Eskişehir
www.eskisehirmerdiventemizliksirketi.com
0501 666 94 21 - 0542 260 86 02 - 0530 746 82 66

Yazın yapılan bu hatalar sağlığı tehdit ediyor!

4.07.2026 

Sıcak çarpması ve enfeksiyon riskine dikkat! 

Hamilelikte meydana gelen fizyolojik değişimlere yaz aylarının bunaltıcı sıcakları da eklendiğinde, bu dönem anne adayları için daha zorlu geçebiliyor. Üstelik sıcak havalarda farkında olmadan yapılan bazı yanlışlar, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Aylin Önder Dirican, özellikle uzun süre güneşte kalmak, yetersiz su tüketmek ve gıda güvenliğini ihmal etmek gibi yanlışlardan mutlaka kaçınılması gerektiğini belirterek, “Yaz aylarında bu tür hatalar halsizlikten tansiyon problemlerine, erken doğum riskinden enfeksiyonlara kadar çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Anne adaylarının günlük yaşam alışkanlıklarını sıcak hava koşullarına göre düzenlemeleri, daha konforlu ve güvenli bir hamilelik geçirmelerine yardımcı olmaktadır” diyor.  

Aşırı sıcaklara bağlı uyarı belirtilerini erken dönemde fark etmenin son derece önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aylin Önder Dirican, “Baş dönmesi, bulantı, çarpıntı ve bayılma hissi, sıcak çarpması belirtileri olabilir. Böyle bir durumda dinlenmek ve sıvı almak önemlidir. Belirtiler devam ediyorsa zaman kaybetmeden mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir” diyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Aylin Önder Dirican, yaz aylarında sağlıklı ve rahat bir hamilelik için kaçınılması gereken hataları anlattı; önemli önerilerde bulundu. 

Hata: Yetersiz su tüketmek

Yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle vücut daha fazla sıvı kaybediyor ve hamilelikte bu durum daha belirgin hale geliyor. Yetersiz su tüketimi; baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı ve bazı durumlarda rahim kasılmalarını artırabiliyor. Ayrıca susuz kalmak, idrar yolu enfeksiyonu riskini de yükseltebiliyor. 

Doğrusu: Her gün 2-2,5 litre su içmeniz yaşamsal önem taşıyor. Gün boyunca susamayı beklemeden düzenli aralıklarla su içmeyi ve özellikle dışarıda geçirdiğiniz zamanlarda sıvı alımını artırmayı ihmal etmeyin.

Hata: Günün en sıcak saatlerinde dışarıda bulunmak

Özellikle güneş ışınlarının yeryüzüne en dik açıyla ulaştığı öğle saatlerinde güneşe uzun süre maruz kalmak vücut ısısının aşırı yükselmesine yol açabiliyor. Aşırı sıcakların anne adayının çok daha çabuk yorulmasına neden olduğunu belirten Doç. Dr. Aylin Önder Dirican, “Ayrıca, hamilelikte dolaşım sistemi zaten daha yoğun çalıştığı için sıcak çarpması, tansiyon düşüklüğü ve bayılma riski artmaktadır” uyarısında bulunuyor. 

Doğrusu: Mümkün olduğunca 11.00–16.00 saatleri arasında dışarı çıkmayın. Mecbur kaldığınızda gölgede veya serin ortamlarda bulunun, şapka takmak ve bol su içmek gibi koruyucu önlemleri mutlaka alın. 

Hata: Hava almayan kıyafetler tercih etmek

Dar, sentetik ve hava geçirmeyen kıyafetler vücut sıcaklığını artırarak aşırı terlemeye neden olabiliyor. Hamilelikte zaten hassaslaşan cilt, sıcak ve nemli ortamdan daha fazla etkileniyor. Bu durum cilt tahrişleri, mantar enfeksiyonları ve genel rahatsızlık hissiyle sonuçlanabiliyor. 

Doğrusu: Açık renkli, bol kesimli ve pamuk gibi nefes alabilen kumaşlardan üretilmiş kıyafetler giymeyi alışkanlık edinin. 

Hata: Güneş koruyucu kullanmayı ihmal etmek

Hamilelikte hormonal değişiklikler nedeniyle cilt güneş ışınlarına karşı daha hassas hale geliyor. Bu nedenle yüzde ve vücudun çeşitli bölgelerinde koyu lekeler oluşabiliyor veya mevcut lekeler belirginleşebiliyor. Ayrıca uzun süre güneşe maruz kalmak cilt hasarı riskini de artırıyor. 

Doğrusu: Dışarı çıkmadan önce en az 30 SPF koruma faktörüne sahip güneş kremi kullanmaya, şapka takmaya ve mümkün olduğunca gölgede kalmaya dikkat edin. 

Hata: Fiziksel aktiviteleri sıcak havada yapmak

Hamilelikte vücudun enerji ihtiyacı arttığı için sıcak havalarda aşırı efor daha zor tolere ediliyor. “Ayrıca, aşırı sıcaklarda egzersiz yapmak vücudun fazla ısınmasına ve sıvı kaybının hızlanmasına neden olabilmektedir” uyarısında bulunan Doç. Dr. Aylin Önder Dirican, bu durumun nefes darlığı, baş dönmesi ve aşırı yorgunluk gibi şikâyetleri artırabileceğini söylüyor. 

Doğrusu: Hamilelik döneminde ve yaz aylarında yapılabilecek en sağlıklı egzersiz yürüyüş ve yüzmedir. Egzersiz için sabah erken ya da akşamın serin saatlerini tercih edin. Temponuzu makul seviyede tutmayı, egzersiz öncesinde ve sonrasında yeterli sıvı almayı ihmal etmeyin. 

Hata: Açıkta satılan ve güvenilir olmayan gıdaları tüketmek

Hamilelik, hücresel bağışıklıktaki değişiklikler nedeniyle bazı gıda kaynaklı enfeksiyonlara yatkınlığı artırıyor. Gıda kaynaklı enfeksiyonlar hem anne hem de bebek açısından ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Düşük ve erken doğumun yanı sıra yenidoğan dönemindeki bebeklerde ciddi enfeksiyonlar görülebiliyor. Diğer taraftan, yaz sıcaklarında gıdalar daha hızlı bozulabiliyor. Açıkta satılan yiyecekler veya uygun koşullarda saklanmayan ürünler gıda kaynaklı enfeksiyonlara yol açabiliyor. Şarküteri etleri, yumuşak peynirler, pastörize edilmemiş süt ürünleri ve soğuk tütsülenmiş deniz ürünleri yüksek riskli gıdalar arasında yer alıyor. 

Doğrusu: Güvenilir işletmelerden alışveriş yapmanız, yüksek riskli gıdalardan kaçınmanız, meyve ile sebzeleri iyi yıkamanız ve yiyeceklerin tazeliğine dikkat etmeniz çok önemli.

Hata: Tatil seyahatlerinde hareketsiz kalmak

Uzun araba veya uçak yolculuklarında hareketsiz kalmak bacaklarda şişlik ve dolaşım problemlerine neden olabiliyor. Hamilelikte pıhtılaşma eğilimi arttığı için bu durum daha fazla önem taşıyor. 

Doğrusu: Yolculuk sırasında 1-2 saatte bir hareket etmeyi ve kısa yürüyüşler yapmayı ihmal etmeyin. 

Hata: Ani sıcak değişimlerine dikkat etmemek

Sıcaktan kaçmak isterken ortamı aşırı derecede soğutmak hem rahatsızlık hissini artırabiliyor hem de üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabiliyor.

Doğrusu: Klima sıcaklığını makul seviyelerde tutmanız daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Ayrıca bulunduğunuz ortamı günde en az 3 kez 10’ar dakika havalandırmaya özen gösterin. 

Gönderen: haber
255 defa okundu 
 


_medya advertorial

_haberler advertorial

_gundem advartorial

_Gündem

_biz advertorial

İslam

Yaşam
Serinlemek İsterken Canınızdan Olmayın: Havuzlarda Elektrik ve Kimyasal Tehlikesine Dikkat!
Eskişehir’in Sosyal Risk Haritası Masaya Yatırıldı: Kuruluş Müdürleriyle Kritik Toplantı
Vali Dr. Erdinç Yılmaz Koruyucu Ailelerle Bir Araya Geldi
Eskişehir’de Gönül Köprüsü: Akoğlan Camii’nde Engelli Vatandaşlar Bir Araya Geldi
30 Haziran Koruyucu Aile Günü Eskişehir’de Farkındalık Yürüyüşüyle Kutlandı

Spor
Başarı Tesadüf Değildir: Vali Dr. Erdinç Yılmaz Millî Sporcuları Ödüllendirdi!
İnönü’de Sporun Yeni Merkezi Yükseliyor: Sportif Gelişime Büyük Destek
Balıkesirspor’un Yeni Başkanı Mert Alper Acar’dan Eskişehirspor’a Teşekkür Ziyareti
Kırmızı Şimşekler’in 2026-2027 Sezonu Yol Haritası Çizildi: İşte Zorlu Rakipler
Mersin’de Dev Organizasyon: SARSILMAZ Havalı Silahlar Türkiye Şampiyonası Başladı

Sinema
Sinemaseverler Ekran Başına: 3 Temmuz Haftası Vizyon Filmleri Açıklandı
Sinemada Bu Hafta: 26 Haziran’da Vizyona Girecek 6 Yeni Film Belli Oldu!
Gürkan Uygun ve Görkem Sevindik Aynı Kadroda: "KANTİN" İçin Geri Sayım Başladı
Bu Hafta Vizyonda Ne Var? Paribu Cineverse 19 Haziran Filmleri Belli Oldu!
Sinemada Spielberg Rüzgarı Esiyor: İşte Hafta Sonu Gösterime Girecek Tüm Filmler

Sağlık
Halı Sahada Gol Değil Sağlık Arayın: Hareketsiz Yaşam Sürenlere Kalp Krizi Uyarısı!
Sadece Sosyal Bir Rahatsızlık Değil: Sürekli Horlayanlar İçin Uyku Testi Şart!
Sıcak Havada Kalbinizi Koruyun: Uzmanından Plajda Sağlıklı Kalma Rehberi
Yazın yapılan bu hatalar sağlığı tehdit ediyor!
Sağlıklı Yaşamak İçin Harekete Geç: Eskişehir’de Obezite Birimleri Ücretsiz Hizmette

Politika
Teşkilat Tek Yürek Oldu: Eskişehir Ülkücü Hareketi Ankara’da Liderinin Yanında Saf Tuttu
Eskişehir Teşkilatından Lider Bahçeli’ye Mecliste Anlamlı Ziyaret
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Muhalefete Ortak Değerler Ve Cemevi Eleştirisi
Kılıçdaroğlu’ndan "Arınma" Hamlesi: 5 Kişilik Özel Kurul Belediyeleri Mercek Altına Alacak
Ankara’dan Yalaz’a Acı Bilet: İhraç Şokunu Atlatamadı, "Karar Yok Hükmündedir" Diye Çırpınıyor

 

 
Polis
Siber ve Asayiş Ekiplerinden 23 İlde Ortak Darbe: 307 Nitelikli Dolandırıcı Gözaltında
Eskişehir’de Okul Çevrelerinde Huzur Mesaisi: 1.901 Kişiye GBT Sorgusu Yapıldı
Eskişehir’de Haziran Ayında Suçlulara Geçit Yok: 611 Aranan Şahıs Yakalandı
Eskişehir Emniyetinden Nato Zirvesi Öncesi Güvenlik Kalkanı
Jandarma Genel Komutanlığı Geliştirdi: Sürücü Güvenliğini Artıran Akıllı Sistem Görevde

Otomobil-Motorsiklet
BMC’nin En Güçlü Çekicisi PRO L 1852 Türkiye Turuna Çıktı
MAN, Elektrikli Kamyonda Seri Üretimin İlk Yılında 1.300 Araç Sınırına Ulaştı
Škoda Yeni Elektrikli Modelleri Epiq ve Peaq’i Sahneye Çıkarıyor
Araba Alacaklar Dikkat! Fiyatı En Uygun 15 Sıfır Otomobil
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye 2025 Yılının İhracat Devleri Arasında Yerini Aldı

Magazin
Mecliste Şeffaflık Tartışması: AK Parti’nin Denetim Talebine CHP Engeli
Gazeteci Sezai Şen’den Talat Yalaz Yorumu: İl Binası Önünde Aman Aman Bir Destek Yok
İŞKUR Ve BİK El Ele Verdi: Medya Sektörünün Nitelikli Personel İhtiyacı Karşılanacak
Yılmaz Özdil Kendisine "Gizli AK Partili" Diyen Vatandaşı İroniyle Tiye Aldı
Özgür Özel’den Tepki Çeken "Stand-up" Gösterisine Destek: "Hepimiz Güldük"

Kültür-Sanat
168 Bini Aşkın Kitapla Hizmet Veriyor: İl Başkanı Albayrak’tan Kütüphane Paylaşımı
Araştırmacılar İçin Başvuru Kaynağı: "Dârüsselâm Kudüs" Sınırlı Sayıda Yayımlandı!
Eskişehir’de Protokol ve Sanatseverler Türkü Konserinde Buluştu
Eskişehir’de Anlamlı Etkinlik: "Bir Yetime Aile Olmak" Paneli Gerçekleşti
Eskişehirli Gençler İçin Kültür Turu Fırsatı: Her Müzeye İki Kez Giriş Hakkı

Güncel
İş Yerlerinde Su Fiyatı Mazotu Katladı: Eskişehir’de Suya Temmuz Şoku!
920 Dairelik Sitede Hukuk Savaşı: Birkaç Kişi Dava Açtı, 4400 Kişinin Güvenlik Sistemi Gidiyor!
Odunpazarı Meclisi’nde Hizmet Tartışması: "Festivaller Bittiyse Sokaklara İnin"
Otogarda Bakımsızlık Tepkisi: "Belediye Aciz Mi?"
Tepebaşı Belediye Meclisi’nde Soruşturma Gerginliği: Aşevi Bağışları ve Doğrudan Temin Tartışıldı

Fıkıh

Eğitim
Geleceğin Enerji Bilim İnsanlarına Bakanlıktan Büyük Fırsat!
Sınav Başarısının Gizli Kahramanı: Anne ve Babalar
Milli Teknoloji Atölyeleri Yaz Okulunda Teknoloji Dolu Bir Yaz Başlıyor!
Anadolu Üniversitesi KKTC Mezunları Kep Attı: Lefkoşa Kampüsünde Büyük Coşku
Anadolu Üniversitesi Kültürel ve Yaratıcı Endüstriler Toplantısı’nda Görev Aldı

Ekonomi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Tarımda Müjde Yağmuru: Hayvancılık ve Enerji Kredileri Katlandı!
Fırsatçılara Geçit Yok: Eskişehir’de 202 Firma ve Binlerce Ürün Mercek Altında
Eskişehir Sanayisi Kabuğunu Kırdı: Alp Havacılık ve Europen Listede Devleşti
OEDAŞ Genel Müdürlüğü Kapılarını Üniversiteli Kadın Mühendis Adaylarına Açtı
Elektrik Dağıtımında Yapay Zekâ Dönemi: OEDAŞ İlk Temasta Yüzde 72 Başarı Yakaladı

Ekoloji
Bakan Kurum İlk Günün Verilerini Açıkladı: "Siz Attınız, Doğa Kazandı"
Ekonomiye 30 Milyar TL Katkı Hedefi: 81 İlde Depozitolu Ambalaj Dönemi Resmen Başladı
Eskişehir Valisi Dr. Erdinç Yılmaz Orman Fidanlık Müdürlüğünü Ziyaret Etti
Çatacık Ormanlarında Ormancılık Faaliyetlerine Yönelik Uygulamalı Tatbikat
Geleceğin Ormanları İçin Kritik Eğitim: Çatacık’ta Silvikültür ve Toprak Muhafaza Tatbikatı

Bilim-Teknoloji
Dönmez KEİPA 67. Genel Kurulu’nda Türkiye’yi Temsil Etti: Türk Delegasyonuna Kritik Görev
Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Zirvesi Gaziantep’te Kapılarını Açıyor
DHMİ Ve İTÜ’den Küresel Başarı: İHA’ların Ses Ve Radyo Frekans İzleri Takip Edilecek
Türkiye’nin Uzaydaki Haklarının Koruyucusu: Türksat 5A Beş Yaşında
Deneyap Atölyelerinin Genç Yetenekleri Yıl Sonu Projelerini Sergiledi

AlfaTürk

Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02 - 0501 666 94 21 - 0542 260 86 02