Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02
ÖZNUR AYDIN 0534 864 19 30
ESKİŞEHİR MERDİVEN TEMİZLİK HİZMETLERİ
UYGUN FİYATA KALİTELİ HİZMET SUNUMU

Emek Mh. Yanartaş Sk. No:31 Eskişehir
www.eskisehirmerdiventemizliksirketi.com
0530 746 82 66 - 0542 260 86 02

Ramazanın müjdecisi Berat gecesi idrak edilecek

12.02.2025 

Berat Gecesi, "üç aylar"ın ikincisi olan şaban ayının 15'inci gecesine denk geliyor. İslam'a göre "berat" günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamları taşıyor.

Hazreti Muhammed'in, Berat Gecesi'ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor:

"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim.' buyurur."

Gecemizin hayırlara vesile olmasını diliyoruz..

Berat ne demektir?

Berat Arapça berâe/berâet (البرائة) kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Berâet, “iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması” anlamına gelir. Şâbanın on beşinci gecesinde müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Berat gecesi için Arapça eserlerde “şâbanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak (الصك = belge) gecesi” mânalarına gelen terkipler kullanılmaktadır.

 Berat gecesinin önemi nedir?

Berat gecesi müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi, bu gecede daha fazla ibadet edilmesi âdet halini almıştır. Hz. Peygamber (sas)’in, “Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” buyurduğu rivayet edilmiştir (Tirmizî, “Ṣavm”, 39; İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191). Diğer bir rivayete göre de Hz. Peygamber (sas),“Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191). Ancak eserlerinde bu hadislere yer veren Tirmizî ve İbn Mâce, bunların sened yönünden zayıf olduğuna da işaret etmektedirler.

Bir kısım âlimlerin, kıblenin Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’dan Mekke’deki Kâbe istikametine çevrilmesinin hicretin ikinci yılında Berat gecesinde vuku bulduğunu kabul etmeleri de geceye ayrı bir önem kazandırmaktadır.

Berat gecesi nasıl ihya edilmelidir?

Peygamberimizin şâban ayına ve özellikle bu ayın on beşinci gecesine ayrı bir önem vererek onu ihya ettiğine dair diğer rivayetleri göz önüne alan bazı âlimler bu geceyi namaz kılarak, Kur’an okuyarak ve dua ederek geçirmenin sevaba vesile olacağını, bu geceye mahsus olmak üzere belli bazı ibadet ve kutlama şekilleri ihdas edip âdet haline getirmenin ise dinde yeri bulunmadığını söylemişlerdir.

Berat gecesine özel namaz var mıdır?

Kaynakların belirttiğine göre Berat gecesine ait özel bir namaz yoktur. Gazzâlî, bu gece her rek‘atında Fâtiha sûresinden sonra on bir İhlâs sûresi okunmak suretiyle kılınacak yüz rek‘at veya her rek‘atında Fâtiha’dan sonra yüz İhlâs okunan on rek‘at namazın çok sevap olduğuna dair bir rivayet naklettiği halde (İḥyâʾ, I, 203), İḥyâʾü ʿulûmi’d-dîn’deki hadisleri tenkide tâbi tutan Zeynüddin el-Irâkī (a.g.e., I, 203, dipnot 1) ile Nevevî bunun aslının olmadığını söylemişlerdir. Bu namazın bir bid‘at olduğunu kaydeden Nevevî, bu konuda Ḳūtü’l-ḳulûb ve İḥyâʾü ʿulûmi’d-dîn’de geçen rivayete aldanılmaması gerektiğini söylemekte (el-Mecmûʿ, IV, 56), Ali el-Kārî de bu rivayetin uydurma olduğunu belirterek Berat gecesi namazının 400 (1010) yılından sonra Kudüs’te ortaya çıktığını kaydetmektedir (el-Esrârü’l-merfûʿa, s. 462). Bu namazın ilk defa 448 (1056) yılında Kudüs’te Mescid-i Aksâ’da kılındığına ve zamanla yaygınlık kazanarak sünnet gibi telakki edildiğine dair bir rivayet de nakledilmektedir (Ali Mahfûz, s. 288). Ancak Fâkihî’nin (ö. 272/885’ten sonra) Mekkeliler’in bu geceyi Mescid-i Harâm’da ihya ettiklerine ve bazılarının 100 rek‘atlı bir namaz kıldığına dair rivayeti (bk. Aḫbâru Mekke, III, 84) dikkate alınırsa bu namazın daha önceden de kılındığını söylemek mümkündür.

Duhân sûresinde (44/3) Kur’an’ın “mübarek bir gecede” nâzil olduğu ifade edilmektedir. İslâm âlimlerinin çoğunluğuna göre burada işaret edilen gece Kadir gecesidir. Çünkü diğer âyetlerde Kur’an’ın ramazan ayında (el-Bakara 2/185) ve Kadir gecesinde (el-Kadr 97/1) indirildiği belirtilmektedir. Tâbiîn âlimlerinden İkrime’nin de dahil olduğu bir grup âlim ise Duhân sûresindeki âyetle Berat gecesine işaret edildiği kanaatindedirler. Bu takdirde Kur’an’ın tamamının Berat gecesi levh-i mahfûzdan dünya semasına indiği, Kadir gecesinde de âyetlerin peyderpey inmeye başladığı şeklinde bir yorum ortaya çıkmaktadır. Nitekim bazı müfessirler bu görüşü benimsemişlerdir (bk. Elmalılı, V, 4293-4295).

Berat gecesinin fazileti ve ihyası ile ilgili müstakil risâleler yazılmıştır (meselâ bk. Keşfü’ẓ-ẓunûn, II, 1591-1592; Îżâḥu’l-meknûn, I, 108; İslâm dünyasında Berat gecesinin kutlanışıyla ilgili olarak bk. KANDİL).

Gönderen: journal
19110 defa okundu 
 


_medya advertorial

_haberler advertorial

_gundem advartorial

_Gündem

_biz advertorial

İslam

Yaşam
Türk Hava Kurumu Eskişehir Şubesinden İhtiyaç Sahibi Ailelere Erzak Yardımı
Güney Koreli Devlet Memuru Eskişehir’de Müslüman Oldu
Vali Aksoy, Öğrencilerle İftar Yaptı
Liseli Öğrencilerden Tanzanya’ya Hayır Eli
TÜRK KIZILAY GAZZE’DE HER GÜN 30 BİN KİŞİLİK İFTAR VERİYOR

Spor
Anadolu Üniversitesi Öğrenci Spor Turnuvalarında ikinci yarı başladı
Mithat Körler’den Eskişehirspor’a bir beste daha “Sevdamızdır Eskişehir”
Sağlıkspor Gençlerinden Şampiyonluk Serisi

Sinema
ÖDÜLLÜ “ÇİĞDEM” FİLMİ 7 MART’TA BEYAZ PERDEDE

Sağlık
SAHURUN GÜCÜYLE SAĞLIKLI BİR ORUÇ
Sağlıklı iftar sofrası için 10 öneri
RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENMENİN ÖNEMİ
Grip Basit Önlemlerle Kontrol Altına Alınabilir
Sahurda tüketilen bir kaşık tahin mideyi koruyor…

Politika
AK Parti Eskişehir’den ‘28 Şubat’ mesajı
Muhalif gazeteciden şaşkına çeviren sözler! ’Bahçeli ve Erdoğan tarihe geçecek’
DEM Parti heyeti Öcalan’ın mesajını okudu: PKK kendisini feshetmelidir
Tarihin, coğrafyanın ve medeniyetimizin bizlere yüklediği sorumluluktan kaçamayız
Türkiye’ye İlhak mı?

 

 
Polis
Cami bahçesindeki araç hareket ederek yandı: 4 çocuk yaralandı
CAMİ HIRSIZLARI YAKALANDI
ESKİŞEHİR’DE KUMAR OPERASYONU: 37 KİŞİYE CEZA, DERNEK MÜHÜRLENİYOR
Eskişehir’de Kaçak Sigara Operasyonu: 860 Paket Ele Geçirildi!
Eskişehir’de Kaybolan Küçükbaş Hayvanlar Jandarma Tarafından Bulundu!

Otomobil-Motorsiklet
Türkiye’nin Elektrikli Araç Fuarı “Go Green Türkiye” Mayıs’ta Kapılarını Açıyor!
Togg, kiralar gibi T10X sahibi olma fırsatı sunuyor
İKİNCİ EL’DE 5 YAŞ ÜSTÜ ARAÇLARA TALEP ARTMAYA DEVAM EDİYOR
BMC VE SSB ARASINDA ALTUĞ 8x8 ZIRHLI MUHAREBE ARACI İÇİN SÖZLEŞME İMZALANDI
BYD Modelleri Artık İnternete Bağlı!

Magazin
İletişim Başkanı Altun’dan 28 Şubat paylaşımı
Sosyal Medyada Gündem Oldu: Sahte Diploma Mizahıyla Buluştu!
GAZETECİ GÖZÜYLE EN GÜZEL RAMAZAN FOTOĞRAFI YARIŞMASI
Ayşe hanıma sorulacak sorular listesi
“Büyükerşen’den son Kazık!”

Kültür-Sanat
Hırka-i Şerif ziyarete açıldı
22’nci kez sinemaseverlerle buluşacak EFF dolu bir programla geliyor
TÜGVA Eskişehir’de Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Gençlik Buluşması!
TÜGVA Eskişehir’e Önemli Ziyaret!
Minik Öğrenciler "Maziden İstikbale Asırlık Şifa Eskişehir" Sergisini Gezdi

Güncel
Eskişehir’e Yeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Binası Müjdesi!
Bakan Yumaklı Eskişehir’de Çeşitli Ziyaretler Gerçekleştirdi
Tepebaşı Belediyesi Borç Batağında mı?
OEDAŞ saha çalışma saatlerini Ramazan ayına özel olarak düzenledi
Eskişehir İl Müftülüğü’nde Ramazan Öncesi Koordinasyon Toplantıları Gerçekleştirildi

Fıkıh

Eğitim
AKAUM tarafından kadın hakları semineri düzenlendi
Burçe Boran ile 3D Sanatına Giriş: Kariyer, Teknik Bilgiler ve Eğitim Fırsatları
Eskişehir’de Mesleki Eğitimde Sanayi ile Güçlü İş Birliği!
Anadolu Üniversitesinde “Obezite ile Mücadele” konuşuldu
Ramazan boyunca yemekhanede 3 öğün yemek verilmeye devam edecek

Ekonomi
ESKİŞEHİR YÜKSEK TEKNOLOJİ İHRACATINDA TÜRKİYE LİDERİ
TEI Havacılık Teknisyen Okulu’nun İkinci Sezonu Başladı
BİLETSİZ YOLCU TAŞIYANA 85 BİN LİRAYA KADAR CEZA GELİYOR
Güvenli Bankacılık ve E-Alışveriş İçin Uzmanından Kritik Uyarılar!
"2025’te gayrimenkulde yeni trend: Küçük metrekareli konutlara büyük talep!"

Ekoloji
Türkiye’de ormanlar için çalışan 18 bin kadın var
OGM’den Türkiye’de bir ilk; EkoFotoSafari başladı
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü Yol Ağını Genişletiyor
MEGARON ÇATI TEKNOLOJİLERİ’nden SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEĞE YATIRIM

Bilim-Teknoloji
LinkedIn’deki Sahte İş Teklifleri Kişi ve Kurumları Tehdit Ediyor
Son yıllarda iptal edilen önemli oyunlar ve kapatılan stüdyolar
TÜRKSAT’A DEV VERİ MERKEZİ

AlfaTürk

Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02 - 0530 746 82 66