Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02
ÖZNUR AYDIN 0534 864 19 30
ESKİŞEHİR MERDİVEN TEMİZLİK HİZMETLERİ
UYGUN FİYATA KALİTELİ HİZMET SUNUMU

Emek Mh. Yanartaş Sk. No:31 Eskişehir
www.eskisehirmerdiventemizliksirketi.com
0530 746 82 66 - 0542 260 86 02

Navigasyon beyni tembelleştiriyor mu?

12.04.2025 

Navigasyon cihazlarının bir yönden hayatı kolaylaştırdığını belirten uzmanlar, ancak beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabildiğini söylüyor.

Sürekli navigasyon kullanımının beynin yön bulma yetisini zayıflatabileceğini ifade eden Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, “Navigasyon cihazlarının sürekli kullanımı, kişilerin yeni mekânsal bilgileri öğrenme ve hatırlama becerilerini etkileyebilir. Çünkü navigasyon cihazları, kullanıcıların yerlerini hatırlama veya yol tarif etme ihtiyacını azaltır, her şeyi kendi beynimize değil başka yapay beyne, cihaza devrederiz.” dedi. Olumsuz etkilerinin yanında bu cihazların bilinmeyen yerlerde güven duygusu vermesi ve stresi azaltması açısından da fayda sağlayabildiğini aktaran Kefal, yine de, dengeyi korumanın ve beyni aktif tutmanın önemli olduğunu vurguladı. 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, navigasyon kullanmanın beyni tembelleştirip tembelleştiremediği hakkında açıklamalarda bulundu.

Beynimiz doğal olarak dünyayı haritalıyor…

Beynin navigasyon yeteneğinden ve işlevinden bahseden Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, “Dünyamızı sürekli haritalarız. Binlerce yıl böyle olmuştur ve hayvanlarda da mekânsal haritalama yaşamda kalmak için esastır. Yiyecek nerede, ev nerede, su nerede, tehlike nerede gibi… Bu yetenek beynimizin doğal yapısında kişiler arası farklar olsa da gelişmiştir.” dedi.

Navigasyon ve yön bulma ile ilgili yapılan beyin görüntüleme araştırmalarının, insan beyninin bu süreçleri nasıl gerçekleştirdiği konusunda önemli bilgiler sağladığını aktaran Kefal, “Bu tür araştırmalar genellikle fMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme) ve PET (pozitron emisyon tomografisi) gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak yapılır. Hipokampus, özellikle uzun süreli mekansal hafıza ile ilişkilendirilmiştir. Araştırmalar, hipokampusun yerel mekansal haritaları oluşturduğunu ve bu haritaları kullanarak insanların çevrelerinde nasıl gezindiklerini desteklediğini göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Yönümüzü bulmak için mekansal hafızamızı kullanıyoruz…

Nobel Ödülü sahibi olan araştırmacıların, ızgara/grid hücreleri olarak bilinen özel nöronların, insanların konumlarını ve hareketlerini izlediğini keşfettiklerini dile getiren Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, “Grid hücreleri, bir çeşit iç harita oluşturur ve insanların bulundukları konumu bu harita üzerinde hesaplar. Yer hücreleri, belli bir yerdeki nesnelerin yerini belirlemeye yardımcı olan nöronlardır. Bu nöronlar, bir nesnenin yerini belirleyen işaretlerle etkileşime girerler. Entorinal korteks, mekansal bilginin işlendiği bir bölge olarak bilinir. Bu bölge, yer hücreleri ve grid hücreleri gibi nöronlar içerir ve mekansal hafızanın işlenmesine katkı sağlar. Araştırmalar, insanların çevrelerindeki, bir binanın şekli veya bir ağacın konumu gibi belirgin özellikleri kullanarak yönlerini belirlediklerini göstermektedir.” açıklamasını yaptı.

Beynin navigasyonu ‘Retrosplenial alan’

Retrosplenial alanın (RSA), beyindeki limbik sistemin bir parçası olduğunu ve navigasyon süreçlerinde önemli bir rol oynadığını vurgulayan Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“RSA, mekansal bilgiyi işleyerek çevresel haritaların oluşturulmasına katkı sağlar. Bu haritalar, bir kişinin bulunduğu konumu ve çevresini anlama ve hatırlama süreçlerinde kullanılır. RSA, özellikle yer hafızası ile ilişkilendirilir. İnsanlar RSA'nın yardımıyla çevrelerindeki nesnelerin ve yerlerin konumlarını hatırlayabilirler. Bu, bir kişinin geçmiş deneyimlerine dayalı olarak çevresindeki mekansal bilgiyi depolamasına ve kullanmasına yardımcı olur. Özellikle belirgin çevresel özelliklerin işlenmesi ve bu özelliklerin mekansal haritalama süreçlerine dahil edilmesi RSA aracılığıyla gerçekleştirilir. RSA, kişinin hareketlerini ve yolculuğunu izlemesine yardımcı olabilir. Bu, bir kişinin bir yerden diğerine gitmek için gereken yolları ve yönergeleri anlama ve hatırlama süreçlerine katkı sağlar. Bu alanın hasar görmesi veya işlevinin bozulması, navigasyon becerilerinin ve mekansal hafızanın kaybına yol açabilir. Bu nedenle, RSA'nın işlevlerini daha iyi anlamak, nörolojik rahatsızlıkları ve navigasyon kullanım sonuçlarını anlamak için önemlidir.”

Sürekli navigasyon cihazı kullanımı, kişilerin yön bulma becerilerini etkileyebilir!

Navigasyon cihazlarının sürekli kullanılmasının, beyinde bazı değişikliklere neden olabileceğine dikkat çeken Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, “Bu değişiklikler, bireyin beyninin yapısını, işlevini veya navigasyon becerilerini etkileyebilir. İnsanlar sürekli navigasyon cihazları kullanıyorsa, kendi içsel mekânsal harita oluşturma ve yön bulma becerilerini azaltabilirler. Bu, hipokampal aktivitenin azalması veya kullanılmayan becerilerin gerilemesi ile ilişkilendirilebilir.” dedi.

Bazı araştırmaların, sürekli navigasyon cihazlarını kullanan kişilerin beyin gri madde hacminde değişiklikler olduğunu gösterdiğine işaret eden Kefal, “Özellikle hipokampüs ve posterior parietal korteks gibi mekânsal işlemleme alanlarında değişiklikler gözlemlenebilir. Sürekli navigasyon cihazlarını kullanan kişiler, kendi yönlerini ve haritaları kullanma becerilerini kaybedebilirler. Bu, navigasyon cihazlarına aşırı güvenmeye ve bireylerin kendi yönlerini bulma yeteneklerini azaltmaya yol açabilir. Navigasyon cihazlarının sürekli kullanımı, kişilerin yeni mekânsal bilgileri öğrenme ve hatırlama becerilerini etkileyebilir. Çünkü navigasyon cihazları, kullanıcıların yerlerini hatırlama veya yol tarif etme ihtiyacını azaltır, her şeyi kendi beynimize değil başka yapay beyine, cihaza devrederiz.” şeklinde konuştu.

Doğru yolu bulmak, insanların güvende hissetmelerine katkıda bulunabilir…

Navigasyon sistemlerinin, sürücülere veya yaya kullanıcılara doğru yolları bulmalarına yardımcı olduğunu, bunun bilinmeyen bölgelerde veya karmaşık şehir trafiği içinde seyahat ederken insanların daha az kaygı duymalarını sağlayarak kendilerini güvende hissettirdiğini dile getiren Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, şunları söyledi:

“Doğru yolu bulmak, insanların güvende hissetmelerine katkıda bulunabilir. Bazı navigasyon sistemleri, anlık trafik bilgilerini sağlayarak kullanıcıları trafik sıkışıklıklarından kaçınmalarına yardımcı olur. Bu, trafik stresini azaltabilir ve sürücülerin daha hızlı ve güvenli bir şekilde hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilir. Yine, acil durumlar için acil servislere yol tarif edebilir. Bu özellik, acil bir durumda insanların daha hızlı yardım almasını sağlayarak güvenlik hissini artırabilir. Kişinin bilmediği bölgelere seyahat ederken navigasyon sistemleri, kullanıcıları yanlış yönlendirmelerden veya tehlikeli bölgelerden kaçınmalarına yardımcı olabilir. Bu da insanların kendilerini daha güvende hissetmelerine katkıda bulunabilir. Navigasyon kullanımı, sürücülerin veya yolcuların stres seviyelerini azaltabilir. Yolculuk sırasında kaybolma veya yanlış yola sapma endişesi olmadan seyahat etmek, insanların daha rahat hissetmelerine ve bu da güven hissini artırabilir.”

Navigasyon sistemleri sürücülerde stres ve anksiyeteye de neden olabilir!

İnsanların navigasyona aşırı bağımlı hale gelmelerinin, bazı olumsuz etkileri de olabileceğinin altını çizen Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, “Örneğin, sürücülerin tamamen navigasyon sistemlerine bağımlı hale gelmeleri ve trafik kurallarını veya çevrelerini göz ardı etmeleri gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Diğer yandan da navigasyon cihazlarının kullanımı, sürücülerin dikkatlerini yoldan ayırmasına neden olabilir. Aynı zamanda, bu cihazların hatalı yönlendirmeleri veya beklenmedik durumlarla karşılaşma durumu, sürücülerde stres veya anksiyete yaratabilir.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Gönderen: journal
1483 defa okundu 
 


_medya advertorial

_haberler advertorial

_gundem advartorial

_Gündem

_biz advertorial

İslam

Yaşam
Evde Bakım Yardımı hesaplara yatırılmaya başlandı
Günümüzde zayıflayan iki duygu utanç ve merhamet duygusu!
Sağlık Camiasını Buluşturan Düğün
Eskişehir’deki minikler Gazze’ye destek oldu
Nisan ayına ilişkin 6,3 milyar lira tutarındaki yaşlı aylığı ve engelli aylıkları hesaplara yatırıldı

Spor
Anadolu Üniversitesi sporcuları TÜSF müsabakalarından madalya ile döndü
GENÇLER GSB YURTLİG SPOR TURNUVALARINDA BULUŞUYOR
Anadolu Üniversitesinde Bahar Şenlikleri Spor Müsabakaları Başladı
Minik Erkekler Kortta Kozlarını Paylaştı
23 Nisan Coşkusu Potada Yaşandı: Minik Basketbolcular Sahneye Çıktı!

Sinema
“Bi Umut” filminin oyuncu kadrosu açıklandı

Sağlık
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici’den Mihalgazi ve Sarıcakaya’ya Ziyaret
KALP SAĞLIĞI İÇİN İHMALE GELMEZ 7 ÖNERİ!
Göz Altı Torbaları Neden Olur? Nelere Dikkat Edilmeli?
Gözde alerji mevsimi başladı
Her 30 dakikada bir yudum suyla ses tellerinizi koruyun!

Politika
Yeniden şekillenen küresel sistemde Türkiye hak ettiği yeri mutlaka alacaktır
“Sultandere Hizmet Bekliyor!” – Engin Vural’dan Belediyeye Sert Sözler
Ahmet Ataç Kontrolü Kaybetti, Belediye Borç Batağında
Endonezya ile ticaret hacmimizi 10 milyar dolara ulaşacak
Trump, Mayıs ayında Türkiye’ye geliyor

 

 
Polis
Eskişehir’de Kadına Yönelik Şiddet Semineri Gerçekleştirildi
Eskişehir Jandarması’ndan Fabrika İşçilerine Önemli Bilgilendirme Semineri
Eskişehir’de Polis Haftası Dolayısıyla Mevlid-i Şerif Programı Düzenlendi
Hırsızlık Zanlısı Tarlada Yakalandı
Bayram Yolunda Acı Bilanço: 4 Günde 34 Can Kaybı

Otomobil-Motorsiklet
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Montajında Son Tarih 30 Nisan!
Elektrikli araç şikayetleri yüzde 117 arttı
Togg kullanıcıları 13 milyon kilometreden fazla yolu ücretsiz şarjla kat etti
BAYRAMDA OTOYOLLARDAN 8,4 MİLYON ARAÇ GEÇTİ
Kış lastiklerinizi çıkarmadan önce okuyun!

Magazin
Aybüke Pusat’a kötü haber!
CHP’li Erdoğdu boykot bahanesiyle İslami değerlerle alay etti
TRT oyuncusundan Türk ekonomisini hedef alan boykota destek!
Google’dan flaş İmamoğlu kararı!
Enver Aysever, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hak verdi: Doğru söylüyor

Kültür-Sanat
Havacı Çocuklar Etkinliği 10. Kez Düzenleniyor
Dijital Dünyaya Açılan Kapı: Yaşlılar İçin Erasmus Projesi
ASIRLIK NÜSHALAR YUNUS EMRE’NİN MİRASINI GÜNÜMÜZE TAŞIYOR
Eskişehir Türk Ocağı’nda Dava’nın Davası kitabı konuşuldu
Eskişehir Sempozyumu İçin İlk Adım Atıldı

Güncel
Lise Öğrencileri Provakasyona Alet Edilmemelidir !
Eskişehir’de Binler “Gazze İçin Ayağa Kalktı!”
Eskişehir’deki Belediye Başkanları Vaat Raporunda Yine Yok
25 Yılda 25 Dairelik "Rekor": Büyükerşen’in Kentsel Dönüşüm Zaferi(!)
Faaliyet Raporu Değil, Fotoğraf Albümü

Fıkıh

Eğitim
DİLKOM’da “Ses Bozukluklarında Planlama Nasıl Yapıyorum” semineri gerçekleştirildi
ÖZEL EOSB MTAL’DE KORUYUCU HPV AŞISININ UYGULAMASINA BAŞLANDI
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN "25 BİN ÖĞRETMEN ATAMA" MÜJDESİ
LGS ÖRNEK SORULAR VE VİDEOLU ÇÖZÜMLERİ YAYIMLANDI
DİLKOM’da “Parkinson Hastalarında Dizartri ve Disfaji” semineri gerçekleştirildi

Ekonomi
Tepebaşı, Odunpazarı ve Alpu Çiftçilerine %50 Hibeli Ayçiçeği Tohumu Dağıtıldı
Günde 8,8 Milyon Metreküp Gaz Üretiyoruz
IPARD III PROGRAMI 6. BAŞVRU ÇAĞRI İLANI KAPSAMINDA 50 MİLYON AVRO HİBE VERİLECEK
Türk Devletler Dünyasında Bir İlk: “Pazarlama, Reklam ve Medya Birliği” “TÜREK” Kuruldu
GENÇ FİKİRLER ULAŞTIRMA PROJELERİ İÇİN YARIŞTI

Ekoloji
TÜRKİYE’NİN İLK İKLİM KANUNU NELER GETİRİYOR?
MEKANİK TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ BİNALARDA %40 ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR
OGM’den Türkiye genelinde doğa temelli eğitim hamlesi
Yangınsız Bayram Olsun Diye Orman Bölge Müdürlüğü’nden Duyarlılık Çağrısı
81 İLDE ULUSLARARASI SIFIR ATIK GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

Bilim-Teknoloji
Metrealtı Çözünürlüklü Yer Gözlem Uydusu İMECE Uzayda İkinci Yılını Tamamladı
Navigasyon beyni tembelleştiriyor mu?
Eskişehir’in Teknoloji Parkları ve Yerel İnovasyonun Yükselişi
"İlk Öğretmenim Ailem" mobil uygulaması hayata geçirildi
Bakanlık dijital ortamda 2 bin 545 zararlı içeriğe müdahale etti

AlfaTürk

Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02 - 0530 746 82 66