Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02
ÖZNUR AYDIN 0534 864 19 30
ESKİŞEHİR MERDİVEN TEMİZLİK HİZMETLERİ
UYGUN FİYATA KALİTELİ HİZMET SUNUMU

Emek Mh. Yanartaş Sk. No:31 Eskişehir
www.eskisehirmerdiventemizliksirketi.com
0530 746 82 66 - 0542 260 86 02

Her 30 dakikada bir yudum suyla ses tellerinizi koruyun!

16.04.2025 

Sigara dumanı, kirli ve tozlu hava ses tellerini tahriş ediyor!

Yanlış ses kullanımı, ses bozukluklarına yol açarken, mesleki performansı da olumsuz etkileyebiliyor. Ses sağlığını koruma ve sesi doğru biçimde kullanmanın önemine işaret eden Dil ve Konuşma Terapisti Göksu Yılmaz, ses sağlığını korumaya yönelik olarak da “Ses kıvrımlarının sistemik hidrasyonunu sağlamak için yeterli sıvı alımını sürdürmek gereklidir. Bunun için sık aralıklarla yaklaşık her 30 dakikada bir su içilmesi veya yudumlanması, günde 8-10 bardak su içilmesi” önerisinde bulundu. Yılmaz, “Sigara dumanı, kirli ve tozlu hava, temizlik malzemeleri başta olmak üzere çeşitli kimyasal maddeler gibi tahriş edici solunum maddelerine maruz kalınmaması” uyarısında da bulundu.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünden Arş. Gör. Göksu Yılmaz, 16 Nisan Dünya Ses Günü dolayısıyla ses sağlığı konusunu değerlendirdi.

Ses, bireylerin kendilerini ifade etmelerini sağlayan en önemli araçlardan biri…

Sesin, bireylerin kendilerini ifade etmelerini sağlayan en önemli araçlardan biri olduğunu ifade eden Arş. Gör. Göksu Yılmaz, “Ses üretimi, insan vücudunda solunum, fonasyon (sesin meydana gelmesi) ve rezonans (konuşma sırasında ağız ve burundan geçen havanın şekillenmesi durumu) süreçlerinin birleşimiyle gerçekleşir. Bu süreçler, sesin oluşmasını ve konuşma sırasında anlamlı hale gelmesini sağlar. Ses sağlığının önemini iyi anlamak için, sesin üretim mekanizmasını iyi anlamak önemlidir. Bu nedenle ses sağlığına ilişkin danışan eğitimlerinin ilk basamağı, ses üretim mekanizmasının anatomik ve fizyolojik olarak iyi tanımlanmasını içerir.” dedi.

Sağlık bir ses nasıl oluşuyor?

Sesin üretim mekanizmasına genel olarak bakıldığında, ses üretiminin temel kaynağının akciğerlerden gelen hava akımı olduğunu kaydeden Göksu Yılmaz, “Soluk verme sırasındaki hava, trakea (soluk borusu) yoluyla yukarı doğru hareket eder ve gırtlak (larinks) bölgesine ulaşır. Bu hava akımı, ses kıvrımlarının titreşmesini sağlayan temel enerjiyi oluşturur. Gırtlak içinde bulunan ses kıvrımları (vokal foldlar) ise hava akımıyla titreşerek sesin temel frekansını oluşturur. Ses kıvrımlarından çıkan ham ses, boğaz, ağız ve burun boşluklarında rezonansa girerek şekillendirilir ve duyduğumuz son halini alır. Bu nedenle sağlıklı bir sesten bahsetmek için, sesi oluşturan tüm alt mekanizmaların da sağlıklı ve sağlam olması gerekir.” diye konuştu.

Hizmet sektöründe çalışanların çoğu profesyonel ses kullanıcıları 

Profesyonel ses kullanıcılarının (şarkıcılar, tiyatro sanatçıları, öğretmenler, avukatlar, eğitmenler, telefon/çağrı merkezi çalışanları, din görevlileri, sağlık çalışanları, dil ve konuşma terapistleri) genellikle seslerini uzun süre kullanmak ve/veya seslerini günlük yaşamlarındakinden daha farklı bir şekilde kullanmak gibi talepleri karşılamaları gerekebildiğini belirten Arş. Gör. Göksu Yılmaz, “Bu bağlamda hizmet sektöründe çalışanların çoğunun profesyonel ses kullanıcıları oldukları düşünüldüğünde vokal dayanıklık ülke ekonomisi için de önemli bir olgu olarak ele alınabilir. Çünkü vokal performanstaki bozulmalar/azalmalar, yalnızca sesin öznel algısının bozulmasına katkıda bulunmaz, aynı zamanda bireylerin profesyonel çalışma hayatlarını da sınırlayabilir.” ifadesinde bulundu.

Ses kıvrımları kadınlarda erkeklerden daha fazla birbiriyle temas ediyor

Ses kıvrımlarının, sesin meydana gelmesi sırasında bir saniyede kadınlarda ortalama 200-250 ve erkeklerde ortalama 100-150 defa birbiriyle temas ettiğini anlatan Göksu Yılmaz, “Bu temas, ses kıvrımlarının açılıp-kapanma döngüsünden meydana gelir. Daha somut bir örnekle açıklamak gerekirse, kadınlar için saniyede 200-250 defa el çırpmak ve erkekler için saniyede 100-150 defa el çırpmak, ses kıvrımlarının yükünü anlamamızı sağlayabilir. Ses üretimi sırasında hatalı bazı davranışlar veya alışkanlıklar, sesin yanlış kullanımına neden olarak vokal kıvrımlara ekstra yük binmesine neden olabilir. Bu durum, ses bozukluklarının meydana gelmesine zemin hazırlar.” şeklinde konuştu.

Sık boğaz temizleme alışkanlığı sesi etkiliyor

Sesin yanlış kullanımına da işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:

“Sesin yanlış kullanımına ilişkin verilebilecek örneklerden bazıları da; gürültülü ortamlarda (sınıfta, gürültülü sokaklarda) uzun süre yüksek sesle konuşmak, aşırı yüksek veya düşük perde veya ses şiddetinde konuşmak, uzun süreler boyunca kesintisiz konuşmak veya şarkı söylemek, zorlamalı fısıltılar, sık boğaz temizleme alışkanlığı, çığlık atmak, tütün veya tütün ürünleri içmek, sesi tahriş edebilecek dış koşullara maruz kalmak (tütün dumanı, toz, kuru hava), reflüyü tetikleyecek yiyecek ve içecekler tüketmek (çok sıcak veya çok soğuk yiyecek veya içecekler, kızarmış ve/veya baharatlı yiyecekler) ve yatmadan önce yemek yemek, yeterli miktarda su tüketmemek, vücudumuzda ekstra dehidrasyona neden olabilecek sıvılar tüketmek (kafein, çay), duruş bozuklukları ve buna bağlı olarak meydana gelebilecek ekstra kas gerginlikleri, psikolojik veya olumsuz emosyonel faktörlere bağlı olarak meydana gelebilecek ekstra kas gerginlikleri.”

Her 30 dakikada bir su içilmeli ve yudumlanmalı

Halihazırda yoğun bir eforla çalışan ses kıvrımlarının ve ses üretim mekanizmasının sağlığını koruma ve sesi doğru biçimde kullanmanın oldukça önemli olduğunu da kaydeden Göksu Yılmaz, “Ses sağlığını korumaya yönelik olarak da şu önerilerde bulundu:

“Ses kıvrımlarının sistemik hidrasyonunu sağlamak için yeterli sıvı alımını sürdürmek gereklidir. Bunun için sık aralıklarla yaklaşık her 30 dakikada bir su içilmesi veya yudumlanması ile günde 8-10 bardak su içilmesi,

Reflü tetiklenmesini minimize ederek ses kıvrımlarını korumak için, yatmadan en az 2-3 saat öncesine kadar su hariç tüm yeme-içme faaliyetlerini kesilmesi ve aşırı yağlı-tuzlu-baharatlı-asitli gıdalardan kaçınılması

Sigara dumanı, kirli ve tozlu havadan kaçınılmalı

Ses kıvrımlarının dehidrasyonundan (su kaybından) kaçınmak için kuru hava koşullarından (Uzun süre klimaya maruz kalmak) kaçınılması ve tahriş edici solunum maddelerine maruz kalınmaması (Sigara dumanı, kirli ve tozlu hava, temizlik malzemeleri başta olmak üzere çeşitli kimyasal maddeler),

Kas-iskelet sistemin uygun pozisyonlaması solunum ve ekstra kas gerginliği gibi durumları direkt olarak etkileyeceği için dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Bu nedenle ayakta dururken (vücut ağırlığını her iki ayakta dengelemek, eğilmeden veya geriye doğru uzanmadan dik durmak, ayakları omuz genişliğinde tutmak gibi) ve otururken (uygun bel/sırt desteği, sandalyenin yüksekliğinin ayarlanması, sesli okuma yapılıyorsa okurken kitabı göz hizasında tutmak gibi) uygun duruşu korumaya ilişkin tavsiyeler verilebilir.”

Sesi korumak için günlük alışkanlıklara dikkat!

Göksu Yılmaz, sesi korumak için günlük alışkanlıklara dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek, “Ses hijyenine özen göstermeli ve gerektiğinde ses terapisi gibi profesyonel desteklerden faydalanmalıyız. Ses sağlığını korumak hem bireysel hem de toplumsal açıdan büyük fayda sağlar.” şeklinde de sözlerini tamamladı. 

Gönderen: journal
244 defa okundu 
 


_medya advertorial

_haberler advertorial

_gundem advartorial

_Gündem

_biz advertorial

İslam

Yaşam
Evde Bakım Yardımı hesaplara yatırılmaya başlandı
Günümüzde zayıflayan iki duygu utanç ve merhamet duygusu!
Sağlık Camiasını Buluşturan Düğün
Eskişehir’deki minikler Gazze’ye destek oldu
Nisan ayına ilişkin 6,3 milyar lira tutarındaki yaşlı aylığı ve engelli aylıkları hesaplara yatırıldı

Spor
Anadolu Üniversitesi sporcuları TÜSF müsabakalarından madalya ile döndü
GENÇLER GSB YURTLİG SPOR TURNUVALARINDA BULUŞUYOR
Anadolu Üniversitesinde Bahar Şenlikleri Spor Müsabakaları Başladı
Minik Erkekler Kortta Kozlarını Paylaştı
23 Nisan Coşkusu Potada Yaşandı: Minik Basketbolcular Sahneye Çıktı!

Sinema
“Bi Umut” filminin oyuncu kadrosu açıklandı

Sağlık
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici’den Mihalgazi ve Sarıcakaya’ya Ziyaret
KALP SAĞLIĞI İÇİN İHMALE GELMEZ 7 ÖNERİ!
Göz Altı Torbaları Neden Olur? Nelere Dikkat Edilmeli?
Gözde alerji mevsimi başladı
Her 30 dakikada bir yudum suyla ses tellerinizi koruyun!

Politika
Yeniden şekillenen küresel sistemde Türkiye hak ettiği yeri mutlaka alacaktır
“Sultandere Hizmet Bekliyor!” – Engin Vural’dan Belediyeye Sert Sözler
Ahmet Ataç Kontrolü Kaybetti, Belediye Borç Batağında
Endonezya ile ticaret hacmimizi 10 milyar dolara ulaşacak
Trump, Mayıs ayında Türkiye’ye geliyor

 

 
Polis
Eskişehir’de Kadına Yönelik Şiddet Semineri Gerçekleştirildi
Eskişehir Jandarması’ndan Fabrika İşçilerine Önemli Bilgilendirme Semineri
Eskişehir’de Polis Haftası Dolayısıyla Mevlid-i Şerif Programı Düzenlendi
Hırsızlık Zanlısı Tarlada Yakalandı
Bayram Yolunda Acı Bilanço: 4 Günde 34 Can Kaybı

Otomobil-Motorsiklet
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Montajında Son Tarih 30 Nisan!
Elektrikli araç şikayetleri yüzde 117 arttı
Togg kullanıcıları 13 milyon kilometreden fazla yolu ücretsiz şarjla kat etti
BAYRAMDA OTOYOLLARDAN 8,4 MİLYON ARAÇ GEÇTİ
Kış lastiklerinizi çıkarmadan önce okuyun!

Magazin
Aybüke Pusat’a kötü haber!
CHP’li Erdoğdu boykot bahanesiyle İslami değerlerle alay etti
TRT oyuncusundan Türk ekonomisini hedef alan boykota destek!
Google’dan flaş İmamoğlu kararı!
Enver Aysever, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hak verdi: Doğru söylüyor

Kültür-Sanat
Havacı Çocuklar Etkinliği 10. Kez Düzenleniyor
Dijital Dünyaya Açılan Kapı: Yaşlılar İçin Erasmus Projesi
ASIRLIK NÜSHALAR YUNUS EMRE’NİN MİRASINI GÜNÜMÜZE TAŞIYOR
Eskişehir Türk Ocağı’nda Dava’nın Davası kitabı konuşuldu
Eskişehir Sempozyumu İçin İlk Adım Atıldı

Güncel
Lise Öğrencileri Provakasyona Alet Edilmemelidir !
Eskişehir’de Binler “Gazze İçin Ayağa Kalktı!”
Eskişehir’deki Belediye Başkanları Vaat Raporunda Yine Yok
25 Yılda 25 Dairelik "Rekor": Büyükerşen’in Kentsel Dönüşüm Zaferi(!)
Faaliyet Raporu Değil, Fotoğraf Albümü

Fıkıh

Eğitim
DİLKOM’da “Ses Bozukluklarında Planlama Nasıl Yapıyorum” semineri gerçekleştirildi
ÖZEL EOSB MTAL’DE KORUYUCU HPV AŞISININ UYGULAMASINA BAŞLANDI
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN "25 BİN ÖĞRETMEN ATAMA" MÜJDESİ
LGS ÖRNEK SORULAR VE VİDEOLU ÇÖZÜMLERİ YAYIMLANDI
DİLKOM’da “Parkinson Hastalarında Dizartri ve Disfaji” semineri gerçekleştirildi

Ekonomi
Tepebaşı, Odunpazarı ve Alpu Çiftçilerine %50 Hibeli Ayçiçeği Tohumu Dağıtıldı
Günde 8,8 Milyon Metreküp Gaz Üretiyoruz
IPARD III PROGRAMI 6. BAŞVRU ÇAĞRI İLANI KAPSAMINDA 50 MİLYON AVRO HİBE VERİLECEK
Türk Devletler Dünyasında Bir İlk: “Pazarlama, Reklam ve Medya Birliği” “TÜREK” Kuruldu
GENÇ FİKİRLER ULAŞTIRMA PROJELERİ İÇİN YARIŞTI

Ekoloji
TÜRKİYE’NİN İLK İKLİM KANUNU NELER GETİRİYOR?
MEKANİK TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ BİNALARDA %40 ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR
OGM’den Türkiye genelinde doğa temelli eğitim hamlesi
Yangınsız Bayram Olsun Diye Orman Bölge Müdürlüğü’nden Duyarlılık Çağrısı
81 İLDE ULUSLARARASI SIFIR ATIK GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

Bilim-Teknoloji
Metrealtı Çözünürlüklü Yer Gözlem Uydusu İMECE Uzayda İkinci Yılını Tamamladı
Navigasyon beyni tembelleştiriyor mu?
Eskişehir’in Teknoloji Parkları ve Yerel İnovasyonun Yükselişi
"İlk Öğretmenim Ailem" mobil uygulaması hayata geçirildi
Bakanlık dijital ortamda 2 bin 545 zararlı içeriğe müdahale etti

AlfaTürk

Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02 - 0530 746 82 66