Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02
ÖZNUR AYDIN 0534 864 19 30
ESKİŞEHİR MERDİVEN TEMİZLİK HİZMETLERİ
UYGUN FİYATA KALİTELİ HİZMET SUNUMU

Emek Mh. Yanartaş Sk. No:31 Eskişehir
www.eskisehirmerdiventemizliksirketi.com
0530 746 82 66 - 0542 260 86 02

KALP SAĞLIĞI İÇİN İHMALE GELMEZ 7 ÖNERİ!

16.04.2025 

14-20 NİSAN KALP SAĞLIĞI HAFTASI

Kalp hastalıkları hızla yaygınlaşıyor!

Kalp krizinin çok önemli sinyalleri!

Dikkat! Bu etkenler kalbi tehdit ediyor! 

Son yıllarda sağlıksız yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle dünya genelinde görülme sıklığı hızla artan kalp hastalıkları ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Gürkan “Günümüzde aşırı tuz, şeker, doymuş yağ ve trans içeriği yüksek olan işlenmiş gıdaların tüketilmesi, hareketsiz yaşam tarzı, sigara ve stres derken kalp ve damar hastalıklarının yol açtığı şikayetlerle kardiyoloji polikliniğine başvuran hastaların sayısı hızla artmaktadır. Bu hastalar en sık göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayeti ile başvururlar. Erken tanı ve tedavi kalp krizini ve hayati riski azaltmada kritik önem taşımaktadır” diyor. Ülkemizde kalp ve damar hastalıklarının, tüm ölümlerin yüzde 33’ünü oluşturduğunu, üstelik artık çocuk yaşlarda da sık karşılaşıldığını belirten Doç. Dr. Gürkan 14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında yaptığı açıklamada kalp sağlığı için ihmale gelmez 7 öneride bulundu, önemli açıklamalar yaptı.  

  • Risk faktörlerine dikkat edin!

Ailesinde birinci derece yakınlarında kalp damar hastalığı öyküsü olanlar, diyabet ve hipertansiyon hastaları, sigara kullananlar ve aşırı stresi yönetemeyenler kalp-damar hastalıkları açısından yüksek risk taşımaktadır. Yapılan birçok çalışmaya göre; kanda gerek trigliserid gerekse LDL kolesterol denilen kötü kolesterolü yüksek olanlar mutlaka kardiyolojik açıdan düzenli kontrol edilmeli, yaşam şekli ve ilaç tedavisi açısından değerlendirilmelidir. 

  • Bu belirtileri mutlaka önemseyin!

Göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetleri olanların mutlaka gecikmeden doktora başvurması gerektiğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Gürkan “Yürüyüş esnasında olan bir göğüs ağrısı ya da nefes darlığı, kişi yürüyüşü sonlandırdığında geriler ve bazen gün içinde tekrar olmayabilir. Göğüs ağrısı geçtiğinde çoğu hasta sorunun bittiğini düşünür ki hastaların en sık yanıldığı konu da budur. Bu şikayetler aslında kalp ve damar hastalıklarının çok tipik ve önemsenmesi gereken belirtileridir. Aslında  sorun yeni başlamıştır ve gelmekte olan   tehlikenin  habercisidir” diyor. Hiçbir risk faktörü olmayan kişilerde de kalp krizi oluşabildiğini belirten Doç. Dr. Gürkan “Bu nedenle göğüste, sırtta, kollarda veya mide bölgesinde özellikle eforla oluşan her türlü ağrıda kişilerin kalp hastalığı tanısı alma ihtimalinden korkmadan en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları önemlidir” diye konuşuyor. 

  • Mutlaka egzersiz yapın, ancak!

Düzenli egzersiz kalp hastalarının olmazsa olmaları arasındadır. Ancak egzersiz kararı almadan önce hastaların egzersize engel önemli kalp damar sorununun olup olmadığı hekim tarafından kanıtlanmalıdır. Önerilen egzersiz miktarı genelde haftada 5-7 gün; günde 45-60 dk arası olmalıdır. Kesinlikle ağır bir yemek sonrası egzersiz yapılmamalıdır. Ağır egzersizlerden ve yüksek tempoda koşudan kaçınılmalı, göğüste baskı hissi, yanma, ağrı ve nefes darlığı olduğunda egzersiz mutlaka sonlandırılmalıdır. Özellikle göğüs ağrısı egzersizle yeni başlamışsa mutlaka kardiyoloji hekiminin görüşünü ve değerlendirmesini almak gerekmektedir.

  • Koroner anjiyografiden çekinmeyin!

Kalp sağlığı açısından düzenli bir muayene ve gerekli tetkiklerin yaptırılmasının büyük önem taşıdığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Gürkan şöyle konuşuyor: “Maalesef çok sayıda hasta göğüs ağrısı şikayeti olmasına rağmen koroner anjiyografi ile ilgili yanlış bilgiler nedeniyle işlemden çekinmekte, işleme gitmemekte ve gelişen kalp krizi nedeniyle kaybedilebilmektedir. Koroner anjiyografi çoğunlukla ağrılı olmadığı gibi, işlem lokal anestezi ile yapılmakta, çok gergin hastalara sakinleştirici de verilebilmektedir. İşlem tıbbi açıdan tüm güvenlik önlemleri alınmış donanmlı bir laboratuvarda yapıldığı için risk yaklaşık onbinde 1 gibi çok düşük orandadır. İşlem sırasında ciddi bir darlık tespit edilirse tıkalı damara balon ve stent takılır. Bazen de ameliyat ( bypass) kararı alınabilmektedir. İşlem sonrası hastalar genelde 3-6 saat içinde taburcu edilebilmektedir.”

  • Sağlıklı yaşam tarzı benimseyin!

Özellikle son yıllarda sağlıksız beslenme (fast-food tarzı yiyecekler, ambalajlı gıdaların sık tüketilmesi, aşırı tuzlu, yağlı, şekerli besinler vb), hareketsiz (sedanter) yaşam tarzı, sigara, alkol ve de keyif verici maddelerin kullanımı, yetersiz ve kalitesiz uyku ile yönetilemeyen aşırı stresin kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini vurgulayan Doç. Dr. Gürkan “Genetik ve çevresel faktörlerin yanı sıra sağlıksız yaşam alışkanlıkları da kalp sağlığını çok ciddi şekilde tehdit etmektedir. Bu nedenle günümüzde çocuk yaşta da kalp ve damar hastalıklarının yol açtığı şikayetlerle kardiyoloji polikliniğine başvuran hastaların sayısı hızla artmaktadır. Oysa sağlıklı yaşam tarzı ile kalp sağlığımızı iyileştirmemiz mümkün” diyor. 

  • İlaçlarınızı düzenli kullanın!

Kalp sağlığı için doktorun önerdiği ilaçların mutlaka düzenli kullanılması gerektiğini, internetten ya da kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanmaya son vermenin hayati riske neden olabildiğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Gürkan sözlerine şöyle devam ediyor: “Özellikle stent işlemi açısından hastalara verilen kan inceltici ilaçlar ilk bir yıl içinde mutlaka her gün düzenli olarak aksatmadan alınmalıdır. Zira bu ilaçlar metalik yapıdaki stentlerin üzerine trombositlerin (kan pulcukları) yapışmasını engellemektedir. Böylelikle yeni takılmış olan stentlerin üzerinde pıhtı oluşması engellenir ve stentin, dolayısıyla kalp damarının aniden tıkanmasının önüne geçilmiş olunur.” 

  • Bu yanılgıya düşmeyin!

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Gürkan ülkemizde kalp damar hastalığı tanısı alıp koroner bypass cerrahisi geçiren ya da stent takılan hastaların çok sık düştükleri bir yanılgıya dikkat çekerek “Bazı hastalar bu operasyonları olduktan sonra tamamen iyileştikleri yanılgısına kapılabilmekte ve kontrole gitmemektedir. Hatta bir süre sonra ilaçlarını da kısmen ya da tamamen bıraktıkları görülmektedir. Birçok klinik araştırmada; takılan stentlerin ya da bypass damarlarının yeniden tıkanabildiği gösterilmiştir. Ancak bunların çoğu erken tanı koyularak gerek ilaç gerekse de yeniden stentleme işlemleri ile tedavi edilebilmektedir. Ayrıca işlem yapılan damarlar dışında başka damarlarda da problemler olabilmektedir. Bu nedenle kalp hastalığı tanısı almış kişilerin düzenli aralıklarla poliklinik kontrolüne gitmeleri ve de düzenli ilaçlarını almaları önem taşımaktadır” diyor. 

Kalp krizinde bu belirtilere dikkat!

Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Gürkan, kalp krizinin çoğu zaman ‘geliyorum’ dediğini belirterek, bu belirtileri şöyle anlattı: “Kalp krizinin en sık bulguları; göğüs orta kısmında baskı yanma veya sıkışma hissidir. Bununla beraber sırt ağrısı, mide ağrısı (reflü ile sıkça karışır) kola yayılan ağrı, alt çeneye vuran ağrılar da bu bulguların bir parçası olabilir. Kriz anının günler veya saatlerde öncesinde genelde eforla bazen de istirahatte iken göğüste 5-10 dk süren baskı, yanma şikayetlerini hastalar hissedebilir. Bu durumda ağrının geçmiş olması riskin bittiği anlamına gelmez aksine hastaya acilen hastaneye ulaşma adına bir şans vermektedir.” Hemen 112 Acil Servise haber verilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Gürkan “Kendi başına araçla hastaneye gitmek kesinlikle yanlış ve tehlikelidir” diyor.  

Gönderen: journal
265 defa okundu 
 


_medya advertorial

_haberler advertorial

_gundem advartorial

_Gündem

_biz advertorial

İslam

Yaşam
Evde Bakım Yardımı hesaplara yatırılmaya başlandı
Günümüzde zayıflayan iki duygu utanç ve merhamet duygusu!
Sağlık Camiasını Buluşturan Düğün
Eskişehir’deki minikler Gazze’ye destek oldu
Nisan ayına ilişkin 6,3 milyar lira tutarındaki yaşlı aylığı ve engelli aylıkları hesaplara yatırıldı

Spor
Anadolu Üniversitesi sporcuları TÜSF müsabakalarından madalya ile döndü
GENÇLER GSB YURTLİG SPOR TURNUVALARINDA BULUŞUYOR
Anadolu Üniversitesinde Bahar Şenlikleri Spor Müsabakaları Başladı
Minik Erkekler Kortta Kozlarını Paylaştı
23 Nisan Coşkusu Potada Yaşandı: Minik Basketbolcular Sahneye Çıktı!

Sinema
“Bi Umut” filminin oyuncu kadrosu açıklandı

Sağlık
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici’den Mihalgazi ve Sarıcakaya’ya Ziyaret
KALP SAĞLIĞI İÇİN İHMALE GELMEZ 7 ÖNERİ!
Göz Altı Torbaları Neden Olur? Nelere Dikkat Edilmeli?
Gözde alerji mevsimi başladı
Her 30 dakikada bir yudum suyla ses tellerinizi koruyun!

Politika
Yeniden şekillenen küresel sistemde Türkiye hak ettiği yeri mutlaka alacaktır
“Sultandere Hizmet Bekliyor!” – Engin Vural’dan Belediyeye Sert Sözler
Ahmet Ataç Kontrolü Kaybetti, Belediye Borç Batağında
Endonezya ile ticaret hacmimizi 10 milyar dolara ulaşacak
Trump, Mayıs ayında Türkiye’ye geliyor

 

 
Polis
Eskişehir’de Kadına Yönelik Şiddet Semineri Gerçekleştirildi
Eskişehir Jandarması’ndan Fabrika İşçilerine Önemli Bilgilendirme Semineri
Eskişehir’de Polis Haftası Dolayısıyla Mevlid-i Şerif Programı Düzenlendi
Hırsızlık Zanlısı Tarlada Yakalandı
Bayram Yolunda Acı Bilanço: 4 Günde 34 Can Kaybı

Otomobil-Motorsiklet
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Montajında Son Tarih 30 Nisan!
Elektrikli araç şikayetleri yüzde 117 arttı
Togg kullanıcıları 13 milyon kilometreden fazla yolu ücretsiz şarjla kat etti
BAYRAMDA OTOYOLLARDAN 8,4 MİLYON ARAÇ GEÇTİ
Kış lastiklerinizi çıkarmadan önce okuyun!

Magazin
Aybüke Pusat’a kötü haber!
CHP’li Erdoğdu boykot bahanesiyle İslami değerlerle alay etti
TRT oyuncusundan Türk ekonomisini hedef alan boykota destek!
Google’dan flaş İmamoğlu kararı!
Enver Aysever, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hak verdi: Doğru söylüyor

Kültür-Sanat
Havacı Çocuklar Etkinliği 10. Kez Düzenleniyor
Dijital Dünyaya Açılan Kapı: Yaşlılar İçin Erasmus Projesi
ASIRLIK NÜSHALAR YUNUS EMRE’NİN MİRASINI GÜNÜMÜZE TAŞIYOR
Eskişehir Türk Ocağı’nda Dava’nın Davası kitabı konuşuldu
Eskişehir Sempozyumu İçin İlk Adım Atıldı

Güncel
Lise Öğrencileri Provakasyona Alet Edilmemelidir !
Eskişehir’de Binler “Gazze İçin Ayağa Kalktı!”
Eskişehir’deki Belediye Başkanları Vaat Raporunda Yine Yok
25 Yılda 25 Dairelik "Rekor": Büyükerşen’in Kentsel Dönüşüm Zaferi(!)
Faaliyet Raporu Değil, Fotoğraf Albümü

Fıkıh

Eğitim
DİLKOM’da “Ses Bozukluklarında Planlama Nasıl Yapıyorum” semineri gerçekleştirildi
ÖZEL EOSB MTAL’DE KORUYUCU HPV AŞISININ UYGULAMASINA BAŞLANDI
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN "25 BİN ÖĞRETMEN ATAMA" MÜJDESİ
LGS ÖRNEK SORULAR VE VİDEOLU ÇÖZÜMLERİ YAYIMLANDI
DİLKOM’da “Parkinson Hastalarında Dizartri ve Disfaji” semineri gerçekleştirildi

Ekonomi
Tepebaşı, Odunpazarı ve Alpu Çiftçilerine %50 Hibeli Ayçiçeği Tohumu Dağıtıldı
Günde 8,8 Milyon Metreküp Gaz Üretiyoruz
IPARD III PROGRAMI 6. BAŞVRU ÇAĞRI İLANI KAPSAMINDA 50 MİLYON AVRO HİBE VERİLECEK
Türk Devletler Dünyasında Bir İlk: “Pazarlama, Reklam ve Medya Birliği” “TÜREK” Kuruldu
GENÇ FİKİRLER ULAŞTIRMA PROJELERİ İÇİN YARIŞTI

Ekoloji
TÜRKİYE’NİN İLK İKLİM KANUNU NELER GETİRİYOR?
MEKANİK TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ BİNALARDA %40 ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR
OGM’den Türkiye genelinde doğa temelli eğitim hamlesi
Yangınsız Bayram Olsun Diye Orman Bölge Müdürlüğü’nden Duyarlılık Çağrısı
81 İLDE ULUSLARARASI SIFIR ATIK GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

Bilim-Teknoloji
Metrealtı Çözünürlüklü Yer Gözlem Uydusu İMECE Uzayda İkinci Yılını Tamamladı
Navigasyon beyni tembelleştiriyor mu?
Eskişehir’in Teknoloji Parkları ve Yerel İnovasyonun Yükselişi
"İlk Öğretmenim Ailem" mobil uygulaması hayata geçirildi
Bakanlık dijital ortamda 2 bin 545 zararlı içeriğe müdahale etti

AlfaTürk

Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02 - 0530 746 82 66