Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02
ÖZNUR AYDIN 0534 864 19 30
ESKİŞEHİR MERDİVEN TEMİZLİK HİZMETLERİ
UYGUN FİYATA KALİTELİ HİZMET SUNUMU

Emek Mh. Yanartaş Sk. No:31 Eskişehir
www.eskisehirmerdiventemizliksirketi.com
0530 746 82 66 - 0542 260 86 02

21. yüzyıl insanı manevi yalnızlık içinde!

11.06.2025 

Harvard’da tasavvufu anlatan Türk akademisyenden manevi reçete!

Tasavvuf geleneği, asırlardır manevî şifa sunuyor!

2022-2024 yıllarında Harvard Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde (CMES) akademisyen olarak bulunan Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Arzu Eylül Yalçınkaya, tasavvufun 21. yüzyılda modern insanın içsel dünyasına, gündelik yaşamına ve toplumsal barışa nasıl katkılar sunduğunu anlattı. 

Tasavvuf geleneğinin, asırlardır manevî şifa sunduğunu aktaran Dr. Yalçınkaya, “Günümüz insanı yoğun stres altında; zihinler sürekli meşgul, gönüller yorgun. Tasavvufun teklif ettiği çözümlerden biri, an’da kalma ve tevekkül pratiğidir. Günlük hayatta uygulanabilecek çok basit bir zikir veya nefes egzersizi, stresi azaltıp kişinin merkezine dönmesine yardımcı olabilir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Arzu Eylül Yalçınkaya, 21. yüzyıl insanının yaşadığı stres, yalnızlık ve anlam boşluğu gibi sorunlara tasavvufun sunduğu kadim çözümleri anlattı.  

2022-2024 yıllarında Harvard Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde (CMES) akademisyen (post-doktora araştırmacısı) olarak bulunan Dr. Arzu Eylül Yalçınkaya, bu süreçte Harvard’da Mevlevî sûfi müziğine dair sunumlar ve dinletiler gerçekleştirdi, geleneksel Türk makam müziğinin iyileştirici etkileri üzerine akademik projeler geliştirdi. Halen Kyoto Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen “İki Doğunun Köprüsü” başlıklı tasavvuf şiiri ve müziği atölye dizisinde yer alan Dr. Arzu Eylül Yalçınkaya, tasavvufun 21. yüzyılda modern insanın içsel dünyasına, gündelik yaşamına ve toplumsal barışa nasıl katkılar sunduğunu ele aldı.

21. yüzyıl insanı manevi yalnızlık içinde

Modern insanın manevi bir yalnızlık içinde olduğuna işaret eden Dr. Arzu Eylül Yalçınkaya, "Tasavvuf, en temelde insanın içsel yolculuğuna rehberlik eder. Koşuşturma içinde ihmal ettiğimiz kalp dünyamızı beslemeyi ve nefis terbiyesiyle özümüzü arındırmayı öğretir. 21. yüzyıl insanı teknolojik olarak hiç olmadığı kadar bağlantıda, ancak manevi anlamda kendisini yalnız ve amaçsız hissedebiliyor. İşte tasavvuf bu boşluğu, insana kendini ve Rabbini tanıma imkânı sunarak dolduruyor. Örneğin tasavvufta ‘Kendini bilen Rabbini bilir’ ilkesi vardır; kişi iç dünyasına dönüp nefsini tanıdığında, aslında İlâhî hakikatin kendi özündeki yansımasını keşfeder. Bu süreç, modern insanın aradığı kimlik ve anlam duygusunu pekiştiriyor.” dedi.

Günümüzde pek çok insan stres ve kaygı içinde savruluyor

Tasavvufun içsel dünyamıza katkısının ruhsal derinlik ve huzur getirmesi olduğunu dile getiren Dr. Yalçınkaya, “Günümüzde pek çok insan stres ve kaygı içinde savruluyor; oysa tasavvufî pratikler – meselâ zikir (Allah’ı anma) veya tefekkür (derin düşünme/meditasyon) – zihni sükûnete erdirip kalbi dinginleştiriyor. Naçizane kendi akademik ve kişisel tecrübemde, tasavvufî şiir ve müziğin bireylerin kalbine doğrudan dokunabildiğini gördüm. Mevlânâ Celâleddîn Rûmî’nin şiirleri yüzyılları aşıp bugün hâlâ milyonlarca insana ilham veriyorsa, bu tam da tasavvufun insandaki özlemlere hitap edebilmesinden dolayıdır. Rûmî'nin mesajı evrenseldir: ‘Biz aşkla yaratıldık’ der ve modern insanın içsel dünyası da bu aşk ve merhamet mesajıyla tekrar canlanabilir.” diye konuştu.

Tasavvuf asırlardır manevi şifa sunuyor

Tasavvuf geleneğinin, asırlardır manevî şifa sunduğunu hatırlatan Dr. Yalçınkaya, “Günümüz insanı yoğun stres altında; zihinler sürekli meşgul, gönüller yorgun. Tasavvufun teklif ettiği çözümlerden biri, an’da kalma ve tevekkül pratiğidir. Mutasavvıflar, şu anın kıymetini bilmeyi ve kontrol edemediklerimiz için Allah’a teslim olmayı öğütler. Bu bakış açısı, modern psikolojideki mindfulness (bilinçli farkındalık) ve kabullenme yaklaşımlarıyla şaşırtıcı biçimde örtüşüyor. Örneğin günlük hayatta uygulanabilecek çok basit bir zikir veya nefes egzersizi, stresi azaltıp kişinin merkezine dönmesine yardımcı olabilir.” ifadesinde bulundu.

Geleneksel Türk makam müziğinin iyileştirici etkileri var

Eski hekimler ve sûfîlerin rast, hüzzam, segâh gibi makamlarla farklı ruh hallerini tedavi etmeye çalıştığını, kendisinin de geleneksel Türk makam müziğinin iyileştirici etkileri üzerine akademik projeler yürüttüğünü belirten Dr. Yalçınkaya, Harvard ve Cambridge'de katıldığı "Makamların İyileştirici Etkisi" gibi etkinliklerde müziğin insanlar üzerindeki yatıştırıcı ve birleştirici gücüne bizzat şahit olduğunu söyledi

Yalnızlık hissinin, çağımızın en büyük manevi yaralarından biri olduğunu ifade eden Dr. Yalçınkaya, “Tasavvuf, insana yalnız olmadığını hissettiriyor; çünkü bu öğretiye göre insan her daim Hakk’ın huzurunda ve muhabbetindedir. Mevlânâ bir rubâîsinde der ki: ‘Yalnızlık Allah’a mahsustur, sen O’nunla olduktan sonra hiç kimsesin kalmaz.’ Gerçekten de kalbinde ilâhî aşkı hisseden kişi, özünde bir kâinat ailesinin ferdi olduğunu anlar. Ayrıca tasavvufta sohbet ve dergâh geleneği vardır: insanlar tekke ortamında bir araya gelip gönülden gönüle muhabbet ederlerdi. Günümüzde belki tekkeler yok ama bu geleneğin modern versiyonlarına ihtiyaç var.” şeklinde konuştu.

Tasavvuf, insana varoluşsal bir rehberlik sunuyor

Anlam arayışı konusunda tasavvufun, insana varoluşsal bir rehberlik sunduğunu dile getiren Dr. Yalçınkaya, “Neden buradayım, hayatın gayesi ne? diye soran modern birey, tasavvufî öğretilerde bu soruların cevabını bulabilir. Tasavvuf öğretisi der ki: ‘Sen bu dünyaya bir tohum olarak geldin, kemâle erip meyve vermen için buradasın.’ Yani kendi potansiyelini gerçekleştirmek, olgunlaşmak ve Hakikat’i idrak etmek insanın gayesidir. Bu perspektif, anlam boşluğunu doldurmada eşsiz bir katkı sunuyor. Nitekim pozitif psikoloji alanında da maneviyatın ve anlam duygusunun mutlulukla bağlantısı vurgulanıyor.” dedi.

Maddiyat peşinde koşmak mutluluğa engel olabiliyor

Uluslararası Pozitif Psikoloji Derneği (IPPA) gibi platformlarda "Mevlânâ ve Mutluluk" konulu sunumlar yaptığını ve Rûmî'nin asırlar önce dile getirdiği hakikatlerin bugün hala küresel ölçekte terapötik bir etki yarattığını gözlemlediğini aktaran Dr. Yalçınkaya, “Mevlânâ, insanın aslî mutluluğunun manevi kaynağa bağlılıkta yattığını vurgulayarak aşırı dünyevî hırsların huzuru kaçırdığını söylerdi. Modern bilim de bugün maddiyat peşinde koşmanın mutluluğa engel olabileceğini ortaya koyuyor. Demek ki tasavvufun önerdiği hayat tarzı – ölçülülük, şükür, aşk ve hizmet – günümüz insanının aradığı psikolojik iyi oluş hâline ulaşmasında güçlü bir reçete sunabilir.” diye konuştu.

Mevlânâ’nın manevi yolu, çağlar üstü bir ilham kaynağı

Mevlevîlik yani Mevlânâ’nın manevi yolunun, çağlar üstü bir ilham kaynağı olduğunu söyleyen Dr. Yalçınkaya, “Bugün insanlar Konya’ya gidip semâ törenlerini izlerken yalnız estetik bir ritüel görmüyorlar; aynı zamanda insanın hakikat arayışının sembolik bir temsiline tanık oluyorlar. Semâ dönen dervişin hareketi, modern insana şunu fısıldar: ‘Kendi eksenin etrafında dönerken merkezini unutma; merkezinde hep Allah olsun.’ Bu mesaj, günümüzün dağılmış zihinlerine derin bir odaklanma ve merkezlenme çağrısıdır. Mevlevîlik’teki hoşgörü ve sevgi prensipleri de bugüne ışık tutuyor.” ifadesinde bulundu.

Tasavvufun engin kültürel mirası, ilham kaynağı olmaya devam ediyor

Osmanlı dönemi mutasavvıflarının, modernleşme karşısında içlerine kapanmadığını tam tersine tasavvufun evrensel mesajlarını yeni toplumsal yapıya adapte etmeye çalıştıklarını gördüğünü ifade eden Dr. Yalçınkaya, “Bugün de Mevlevîlik başta olmak üzere tasavvufun engin kültürel mirası, hem bireysel gelişim hem de toplumsal yenilenme için ilham kaynağı olmaya devam ediyor.” dedi.

Tasavvufun en güzel yanlarından birinin dil, din, kültür fark etmeksizin insanların kalplerine hitap edebilmesi olduğunu kaydeden Dr. Arzu Eylül Yalçınkaya, “Bu yönüyle tasavvuf, bir kültürel diplomasi aracı olarak fevkalade etkilidir.  Müzik tasavvufun evrensel dilidir. Müzik ve sanat yoluyla, herhangi bir tercümeye ihtiyaç duymadan gönülden gönüle bir köprü kurulabiliyor.” ifadesinde bulundu.

Tasavvuf kültürü dünya çapında ortak bir diyalog zemini sunuyor

Tasavvufun evrensel mesajlarının, uluslararası diyalog platformlarında da büyük ilgi gördüğünü anlatan Dr. Yalçınkaya, “Mevlânâ, günümüz dünyasında belki de en tanınmış doğulu şair-filozoftur; şiirleri birçok dile çevrildi ve bugün Amerika’da bile en çok okunan şairlerin başında geliyor. Onun Gel, ne olursan ol yine gel’ diye özetlenen çağrısı, aslında barış içinde bir arada yaşamanın manifestosudur. Tasavvuf kültürü dünya çapında ortak bir diyalog zemini sunuyor.” diye konuştu.

Tasavvuf, kalpleri yumuşatır 

Tasavvufun özünde yatan değerlerin, toplumsal barışın adeta mayası gibi olduğunu da vurgulayan Dr. Yalçınkaya, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çünkü tasavvuf bize hoşgörü, tevazu, hizmet gibi erdemleri aşılar. Bir toplumda bireyler bu erdemlerle yoğrulursa, elbette ki sosyal barış da güçlenecektir. Tarihte Osmanlı dönemine baktığımızda, farklı etnik ve dini grupların asırlarca nispeten uyum içinde yaşayabilmesinde tasavvufî kültürün rolü büyüktür. Mevlevîhâneler, Bektaşî dergâhları sadece tarikat mensuplarına değil, her kesimden insana kapısını açardı; aşevlerinde yoksulun karnı doyurulur, misafirhanelerde yolcu ağırlanırdı. Bu, toplumsal dayanışmanın en somut örneklerindendi. Tasavvuf, ‘yaratılanı Yaratan’dan ötürü sev’ anlayışını benimsediği için, ötekileştirmeyi reddeder. Eğer insanlar birbirinde Hakk’ın tecellisini görürlerse, farklılıklar çatışma sebebi olmaktan çıkar, zenginlik olarak görülür. Tasavvuf, kalpleri yumuşatarak ve insana merhameti telkin ederek, bir arada yaşama kültürünün gelişmesine katkı sunuyor.” 

Gönderen: journal
18033 defa okundu 
 


_medya advertorial

_haberler advertorial

_gundem advartorial

_Gündem

_biz advertorial

İslam

Yaşam
Her türlü çıkar ilişkisi, cehennem ateşinden bir parçadır
Mihalıççık Gün Sazak YBO’dan Yıl Sonu Pikniği
Gazze’ye Şifa Köprüsü: Eskişehir İHH’dan Acil Ameliyat Desteği Çağrısı!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Aile Eğitimleri: 7,6 Milyon Kişiye Ulaşıldı!
Evlilik Yolundaki Gençlere Aile ve Gençlik Fonu’ndan Çifte Destek

Spor
Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan Eskişehir’e Tam Destek
Eskişehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Hasan Kalın, Alpu’daki Spor Yatırımlarını İnceledi
Görme Engelliler Atletizm Türkiye Şampiyonası Eskişehir’de Devam Ediyor!
Eskişehirli Medine Nur Topçu’dan Atletizmde Türkiye Üçüncülüğü!
Eskişehirli Kuzey Alp Göçmen’den Atletizmde Türkiye Üçüncülüğü!

Sinema
Türk Sinemasında Benzeri Olmayan Bir Film Geliyor: “Al Beni Baba”
ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ 2025’TE ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Sağlık
Çocuğunuz çevresel uyaranlara yeteri kadar maruz kalıyor mu?
ERKEN ERGENLİK TEHLİKESİNE DİKKAT!
Glütensiz beslenme herkes için doğru tercih değil
Panikatak yok ama sürekli kaygı ve endişe var!
Türkiye’de Bir İlk: Eskişehir’deki Yeni Nesil PET/BT Cihazı Hizmete Girdi!

Politika
Kemalizm, Siyonizmin Türkiye Versiyonudur!
Başkan Albayrak’tan Sivrihisar Çıkarması: "AK Parti Seninle Sivrihisar!"
İmamoğlu’ndan Kılıçdaroğlu’na Sert Çıkış: "En Büyük Suç Ortağım Kemal Bey’dir!"
HÜDA PAR Heyeti Eskişehir’de Yoğun Temaslarda Bulundu: Yerel Sorunlar Masaya Yatırıldı!
AK Parti Eskişehir’de İl Yürütme Kurulu ve yeni görevlendirmeler belli oldu

 

 
Polis
Adalet Bakanı Tunç’tan, Peygamber Efendimizin karikatürünü yayımlayan dergiye ilişkin açıklama
Özel Güvenlik Haftası Kutlanıyor: Valilik ve Emniyet Müdürlüğü Ziyaret Edildi!
"Teknolojiyi Abartma, Geleceğini Karartma-2" Projesi Kapsamında Düzenlenen Voleybol Turnuvası Sona Erdi!
Eskişehir’de 144 Bin TL’lik Dolandırıcılık Aydınlatıldı: 4 Şüpheli Tutuklandı!
"Kanserin Çözümünü Buldum" Diyen Doktor Evinde Ölü Bulundu!

Otomobil-Motorsiklet
Otokoç Şubeleri, Ford Ödülleri’ne Damgasını Vurdu
NATİV ve TOG’dan Anlamlı İş Birliği
Araç Muayenede Yeni Dönem: TÜVTÜRK Yerini "Turka"ya Bırakıyor!
Škoda‘nın, Yeni Nesil Elektrikli Modelleri Türkiye Yollarında
Tesla Türkiye’de Coştu, Avrupa’da Hüsran Yaşadı

Magazin
Başkan Erbaş: Hz. Peygamber (sas)’e saygısızlığın hesabı sorulmalı
Barış Yarkadaş’tan CHP Kurultayına Şok İddialar
Stadyum İsim Tartışması: Gerçekler ve Gürültü Arasında Bir Çözümleme
"Git VUD Ormanı’nda Piknik Yap!"
Beylikova Belediye Başkanı Bilboardlarındaki Bayram Mesajları Tartışma Yarattı

Kültür-Sanat
Eskişehir Kırım Derneği’nden Kırım Tatar Millî Bayrak Günü Coşkusu!
Eskişehir OSB Yaşam Park Çocuk Şenliği’nde SOLOTÜRK Rüzgarı Esti
Serdar Tuncer Eskişehir’de!
Eskişehir Camileri Çiçek Açtı: Gençler Hacı Veliler Camii’nde Buluştu!
Ahi Evran Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Türkiye’de Bir İlk

Güncel
Eskişehir’in Kurtuluş Pazaryeri Çilesi: "Bu Kafaya Bütçe mi Yeter?"
Belediyelerden Okullara Fahiş "Çöp Vergisi" Şoku
Alparslan Kokulu’dan Alpu Belediyesi’ne Sert Eleştiri
Eskişehir’de Otobüs Yangını Korkuttu
Eskişehir’e "Üvey Evlat" Muamelesi mi, Belediyenin Kendi Engellemeleri mi?

Fıkıh

Eğitim
Anadolu Üniversitesinden Öğrencilere Ücretsiz Yazılım Kampı
Anadolu Üniversitesinden yapay zekâ ile test uygulamalarında yenilikçi adım
Prof. Dr. Ömer Faruk Şimşek: YKS Sonrası Önemli Bir Psikolojik Geçiş Süreci
Anadolu Üniversitesi mezunlarını uğurlamaya devam ediyor
Anadolu Üniversitesi mezuniyet törenleri tüm hızı ve coşkusuyla devam ediyor

Ekonomi
Sarsılmaz SAR1880 Susturucu Modelleri: Sessizlik ve Hassasiyet İçin Tasarlanmış Ürünler
Eskişehir OSB, Kalite ve İş Güvenliğinde Başarısını Yeniden Tescilledi!
Sürdürülebilir Yaşam İçin ADM Prefabrik Konteyner Evler: Çevre Dostu Bir Seçenek mi?
Eskişehir’i Ayağa Kaldıran Gıda Skandalı
Fahri Konsolos Albayrak, Belarus Bağımsızlık Günü Resepsiyonuna Katıldı

Ekoloji
OEDAŞ iç tüketimde yüzde 100 yenilenebilir enerjiye ulaştı
Eskişehir Orman Fidanlık Müdürlüğü’nde Görev Değişimi: Ender Tuncer Yeni Müdür Oldu
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü’nde Bayramlaşma: Birlik, Beraberlik ve Gazze Vurgusu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan Çevreye Büyük Katkı
Babalar Günü’ne Özel: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan 19 İlde Baba-Çocuk Doğa Kampı!

Bilim-Teknoloji
Ergenlerde ekran süresi 9 saati buluyor!
Oyun Karakterleri Artık Sizi Anlıyor: Yapay Zeka ile Etkileşimde Yeni Dönem
"En İyi İletişim Merkezi" Altın Madalyası Türkiye’nin!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan "İlk Öğretmenim Ailem" Uygulamasına Yoğun İlgi
Türkiye, Yapay Zekâda Küresel Rekabette Öne Çıkıyor

AlfaTürk

Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02 - 0530 746 82 66